OTTHONKA

Ez a tiltott párja a szódabikarbónának, soha ne takaríts együtt vele

Valóságos csodaszer a háztartásban a szódabikarbóna; ám ezzel sem lehet bármit megcsinálni. Például nem lehet bármivel együtt használni, mutatjuk, mit mond erről a kémikus!
címkék:
  • Szerző:

A szódabikarbóna és az ecet párosát sokan használják, hiszen ez a két csodaszer külön-külön is módfelett hatásos, ráadásul összeöntve látványosan pezsegnek is. Van, aki az eldgudult lefolyóba szór egy kis szódabikarbónát, és ecetet önt rá, mások a leégett edényeken pezsegtetik a két anyag elegyét. De valójában azt kevesen tudják, hogy a két anyag összeöntve egymással együtt körülbelül annyit ér, mintha sima tiszta vízzel tisztítanák a felületeket, állítja egy kémikus.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szódabikarbóna és ecet összekeverve valójában tökéletesen hatástalan. Fotó: 123 RF

Dr. Amanda Morris, a Virginiai Műszaki Egyetem kémia tanszékének vezetője szerint egyáltalán nem jó ötlet ezt a két anyagot összeönteni. Bár semmiféle gázt vagy sérülést nem okoz (mint ahogy teszi a hipó és a vízkőoldó életveszélyes elegye), mégsem ajánlott összeönteni őket; ugyanis együtt tökéletesen hatástalanok. Ennek az az oka, mondja a professzor, hogy a szódabikarbóna és az ecet kioltja egymás hatását, hiszen a szódabikarbóna lúgos, az ecet pedig savas kémhatású. Így pedig, bár látványos a pezsgés, nemhogy fokozott tisztító hatása nem lesz a keveréknek, hanem leginkább semmilyen.

Fotó: Ripost

A pezsgés ugyanis nem a két szer tisztító hatását fokozza; ha összeöntöd a kettőt, mindössze annyi történik, hogy a két anyag reakcióba lép egymással, és többek között szén-dioxid szabadul fel; ez okozza a látványos jelenséget. De ennek semmiféle tisztító hatása nincsen. A szakember szerint érdemes ezt a két anyagot inkább külön-külön használni, mert úgy valóban remekül lehet velük takarítani. A lúgos szódabikarbóna mosáshoz, fehérítéshez, zsíroldáshoz és szagtalanításhoz kiváló, a savas kémhatású ecet pedig erős hatású szer penész, vízkő ellen, sőt, fertőtlenít is. Ennek a két olcsó, környezetbarát csodaszernek a hatását tehát úgy tudod a legjobban kihasználni takarításkor, ha soha nem öntöd össze őket.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?