OTTHONKA

Csodálatos petúnia: így lesz egész nyáron virágözön a teraszon

Nem véletlen imádja mindenki: csodálatos virágaival a petúnia egész nyáron elkápráztat. A gondozása egyszerű, de ahhoz, hogy folyamatosan ontsa a virágait, igényel egy kis plusz figyelmet...
címkék:
  • Szerző:

A petúnia csodálatos hangulatot teremt a teraszon és a kertben; rengetegféle változatban kapható, a színes virágok üde színfoltokat adnak a kertnek, a háznak. Csüngő hajtásai sokszor az egy métert is elérik, tölcsér alakú virágai mindenkit elkápráztatnak. Ez a mesés virágözön a te otthonodban is megvalósítható. A petúnia ugyan strapabíró virág, de ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan virágozzon, akkor minden nap foglalkoznod vele. Mutatjuk, mit igényel ez a csodaszép virág!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Imádja a napfényt

Fotó: Pixabay.com

Olyan helyet válassz neki a teraszon vagy a kertben, ahol legalább napi öt-hat órán keresztül érik a napsugarak. Arra oda kell figyelni, hogy a tartós hőséget azonban nem bírja, tehát olyan helyen, ahol egész nap tűzi a nap, nem érzi jól magát. Nyáron, amikor zivatarok, szélviharok jönnek, tedd őket védett helyre, és nem csupán amiatt, hogy heves szél leverheti a cserepeket, de azért is, mert a petúnia nem bírja a hideg, csapadékos időt, és a virágai akár el is rothadhatnak.

Meghálálja az öntözést

Fotó: Pixabay.com

Jó vízáteresztőképességű virágföldbe ültesd őket, majd figyelj arra, hogy legalább napi egyszer kapjanak vizet. Nagyobb hőségben reggel és este is öntözd. Bár kibírja a vízhiányt, a virágzáshoz elengedhetetlen a folyamatos locsolás. A szép virágok titka ezen kívül a rendszeres tápoldatozás: érdemes hetente egyszer kevés növénytápot adni neki.

Szereti a rendszeres metszést

Fotó: Pixabay.com

Viszonylag gyorsan nő, de nem szabad hagyni, hogy elburjánozzon: rendszeresen vágd vissza. Ezt akkor is tedd meg, ha virágzik: időnként fél méteresre vágd vissza a hajtásokat, így egész nyáron bokros marad a növény. Sokkal többet virágzik, ha rendszeresen eltávolítod az elhalt növényi részeket és az elnyílt virágokat.

Sajnos nem kímélik a kártevők

Fotó: Pixabay.com

A betegségek, kártevők a petúniát is megtámadják; leggyakrabban az a probléma, ha nem növekednek kellőképpen a virágok. Ennek a túl sok tápanyag lehet az oka, vagy az, hogy a növény nem kap elég fényt. Levéltetvek is megtámadhatják az erkélyen tartott virágokat; ezeket enyhe fertőzés esetén óvatosan mosd le vízzel a levelekről, de ha súlyos a helyzet, akkor használj rovarirtószert. Előfordul, hogy vírusfertőzés üti fel a fejét: ilyenkor a fertőzött növény nem fejlődik, törpenövésű lesz. A fertőzött egyedeket sajnos ki kell dobni, mielőtt a többire is átterjed a vírus.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?