OTTHONKA

Tudtad, hogy ezt mind kimoshatod a mosógépben?

A mosógép nem csak arra való, hogy a ruháidat tisztára mossa, sok minden mást is tisztíthatsz benne. De vajon mi mindent tehetsz bele?

A mosógép jóval több, mint egyszerű ruhatisztító készülék. Jó néhány olyan tárgy van a háztartásodban, amelyet eddig valószínűleg kézzel tisztítottál, pedig erre semmi szükség. Takarékoskodj az energiáddal, és egyszerűen tedd be őket a mosógépbe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mosógép 01

Gondoltad volna, hogy ezeket a dolgokat nem kell kézzel mosnod? (Fotó: pixabay.com)

Felmosófejek és felmosórongyok

Ha eddig minden felmosás után kézzel öblítetted, ezentúl nem lesz erre szükség, hiszen a mosógép is prímán kimossa! Ha fertőtlenítő mosószerrel, magas hőfokon mosod, tisztább lesz, mint ha kézzel próbálkoznál.

Fürdőszivacsok és a mosógép? Igen!

Akár természetes eredetű luffával, akár szintetikus szivaccsal mosakszok, legalább hetente egyszer tedd be őket egy mosózsákba, és már mehetnek is a mosógép dobjába, hogy megszabadítsd őket a szappanmaradványoktól és más szennyeződésektől.

Plüssállatok

A plüssállatokat időről időre meg kell tisztítani, erre pedig a legjobb eszköz a mosógép. Mielőtt betennéd a játékot, nézd meg, hogy nem tiltja- e a címkéje kifejezetten a mosást, és nincs-e benne hangot adó elektronikus alkatrész. Ha a kicsi bőre allergiára hajlamos, mosópor helyett egy csésze szódabikarbónát tegyél a mosógépbe.

Az apró műanyag játékokat is kimossa a mosógép!

Ahelyett, hogy egyenként, kézzel súrolgatnád le őket, inkább tedd az egész kupacot egy mosóhálóba, és máris mehetnek a mosógép magas hőfokú programjára. Mire kikerülnek a gépből csillogóak és koszmentesek lesznek.

Szilikon és textil edényfogók és edényfogó kesztyűk

A többi konyhai textillel együtt nyugodtan a mosógép dobjába kerülhetnek egy mosásra. Amikor a konyharuhákat mosod, rájuk is gondolj!

Mosógép 02

A tornacipő is mehet a mosógépbe, de azért óvatosan bánj vele! (Fotó: pixabay.com)

Tornacipők

Vannak kényesebb darabok is közöttük, de a legtöbb napi használatú torna- és edzőcipő bírja a mosógép jelentette igénybevételt. Tedd mosózsákba, és kímélő programot indíts el. Tegyél mellé két nagy törölközőt is, hogy kicsit kiegyensúlyozd a mosógép töltetét, és még jobban kíméld a cipőt.

Kisebb szőnyegek és autószőnyegek

Ha beférnek a mosógépbe, máris mehetnek a mosásba. A beállításokra azonban figyelj, se túl meleg, se túl hideg vízben ne mosd őket, mert károsodhatnak tőle.

Ágy- és díványpárnák: ezt is tudja a mosógép!

Nem csak a párnahuzatok, hanem maguk a párnák is igénylik a tisztítást, mivel ha nem mosod őket, elszaporodhatnak bennük az atkák, és ez allergiához vezethet. Ha nem tollpárnát, hanem szivacstöltetű párnákat használsz, nyugodtan beteheted őket a mosógép dobjába egy kímélő programra. Utána pedig mosd ki a párnahuzatokat is!

Mosógép 03

A legtöbb háztartási textíliát nyugodtan moshatod a mosógépben (Fotó: pixabay.com)

A zuhanyfüggöny is mehet a mosógép dobjába!

A langyos vizes mosást remekül bírja a zuhanyfüggöny is. A hideg vízzel vigyázz, mert megtörheti a műanyag függönyt, és persze forróra se állítsd a hőfokot. Rövid, kímélő programon szabadítsd meg a szappanlerakódástól.

Textiltáskák

A textil hátizsákokat ugyanúgy berakhatod a mosógépbe, minta bevásárló táskákat. A bevásárláshoz használt vászontáska a magasabb hőmérsékletet is bírja, sőt, akár a szárítógépet is. A hátizsákokat viszont langyos vízzel és kímélő programmal mosd.

Tornaszőnyeg

A tornaszőnyegek is bírják a langyos vizes, kímélő mosóprogramot. A centrifugát és a szárítógépet viszont ebben az esetben felejtsd el!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?