OTTHONKA

Innen tudhatod, hogy ki akarnak fúrni a munkahelyedről

Mindenki ragaszkodik az állásához, de ha fenyeget a leépítés, sajnos sokan igyekeznek inkább a másikat vesztes helyzetbe hozni. De honnan tudhatod, hogy kipécézett magának valaki, vagy akár egy egész csoport? És mit tehetsz, ha azt tapasztalod, hogy bizony, erősen fúrnak?

Folyton személyeskednek veled

Az építő kritika és a bántó személyeskedés közötti különbséget világosan lehet érezni. Utóbbi esetben nem a munkádra tesznek kritikus megjegyzést, hanem az értelmi képességeidre, a kinézetedre... Persze az is előfordulhat, hogy a munkádban keresnek hibát, miközben te tudod, hogy nincs igazuk.

Munkahelyi fúrás 01

Fotó: Pixabay.com

Már félsz bemenni a munkahelyedre

Ha vasárnap este szinte rettegéssel tölt el a gondolat, hogy másnap be kell menned, akkor valami nincs rendben – akkor sem, ha egyébként nincs konkrét okod a félelemre. A megérzéseid nem hazudnak.

Falat építesz magad köré

Ha folyton magad mögé figyelsz, és igyekszel minden oldalról levédeni magadat is, és azt is, amit csinálsz, akkor ott bizony komoly presztízsharc folyik. És sajnos ezt néha a főnök sem veszi észre (vagy épp ő maga gerjeszti), pedig az állandó védekezés a hasznos munkától veszi el az energiát.

Munkahelyi fúrás 02

Fotó: Pixabay.com

Nem találsz szavakat

Ha rendszeresen előfordul, hogy nem talász szavakat, olyan szemérmetlenül és aljasul szólt be valaki, akkor bizony az illető kívül szeretne látni a munkahely kapuján.

Mit tehetsz, ha fúrnak?

Az első és legfontosabb dolog, hogy jelentsd a helyzetet a főnöködnek vagy a HR-osztálynak. Ne vádaskodj, csak tárgyilagosan számolj be arról, hogy rendszeresen bántanak, és ez megmérgezi a légkört. Időközben természetesen az ellenféllel szemben is állj ki magadért – megint csak nem kell támadóan fellépni, de nyugodtan, határozottan elmondhatod neki, hogy nem érted, miért támad folyton téged. Arról is biztosíthatod, hogy csak a megfelelő stílusban előadott kéréseket és kérdéseket vagy hajlandó meghallani.

Munkahelyi fúrás 03

Fotó: Pixabay.com

Fontos, hogy legyenek bizonyítékaid, így az ellenfél e-mailjeit mindig mentsd le, és jó, ha úgy intézed, hogy a szóbeli bántásainak is legyen tanúja. Ezeket a jeleneteket írd is le, hogy pontosan megmaradjon, mi hangzott el. Közben pedig tudd, hogy mindez nem a te gyenge teljesítményedről szól, hanem a másik támadásáról. Keress támogatókat, akár a munkatársak között, akár a főnökségben. Csak akkor mondj fel, ha mindez nem segít – de akkor a lelki egészséged érdekében minél hamarabb, ahogy másik állást találtál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?