MEDICINA

Vigyázz, így betegít meg a munkahelyed

Úgy érzed, fizikailag rosszul vagy a munkahelyedtől? Lehet, hogy nem jársz messze az igazságtól! Az úgynevezett "beteg épület szindróma" és a stressz együttese ugyanis valódi, súlyos betegségeket is okozhat.
  • Szerző: Ripost

Fáj a fejed, és kókadtan ülsz a munkahelyeden? Esetleg hasmenéssel, és szénanáthás tünetekkel is küzdesz? Lehet, hogy a „beteg épület szindróma” hatását érzed. Hiába ugyanis a csillivilli, vadonatúj iroda, ha a berendezésnél, a felújításnál rengeteg vegyszert használtak fel. A zárt, mesterségesen megvilágított, és légkondicionálóval „szellőztetett” tér sem egészséges.

Nagyon rosszat tesz, ha nem lehet kinyitni az ablakokat, hogy egy kis friss levegőhöz jusson, vagy épp porosak, netán penészesek a régi iratok, félreeső falszakaszok. A rengeteg gép pedig káros elektroszmoggal terheli meg a szervezetünket. Ehhez járul még hozzá a minden munkakörben jelen levő stressz, ami tetézi a vegyi anyagok és a többi károsító tényező hatását.

Egyre több olyan munkavállaló van, akinek a munkaidő elejétől a végéig szúr, fája a szeme, kiszárad a torka, szédül, álmos, fáradékony, nem tud koncentrálni, esetleg szénanáthás vagy asztmás tünetei is kialakulnak. Ráadásul a kellemetlenségek feltűnően a munkaidőre korlátozódnak, utána sokat enyhülnek.

Mit tehetsz, ha ilyesmit tapasztalsz magadon?

Először is, amennyit csak lehet, menj a szabadba – töltsd például kint az ebédszünetet, vagy nemdohányzóként is szaladj ki néha egy kis „cigiszünetre” (persze cigarettázni nem kell hozzá). Jó, ha sikerül elérni a cégnél, hogy az ablakok nyithatóak legyenek, az irodabútorok pedig kényelmesek, a szék például megfelelően támassza a hátat, az asztallap pedig kényelmes magasságban legyen. Az is jót tesz, ha viszonylag sok növény van az irodában. Ügyelj az egészséges táplálkozásra, és fogyassz minél több folyadékot. A szabad idődet töltsd a lehető legtávolabb a mesterségesen kialakított, zárt terektől, inkább kirándulj a zöldben, vagy játszóterezz a gyerekekkel.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi halászlé receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?