OTTHONKA

Így lesz környezettudatos a karácsony, a legjobb tippek egy helyen

Közel 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba évente, de szerencsére mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az emberiség ökolábnyomát. Karácsonykor is érdemes erre odafigyelni, hiszen ilyenkor percek alatt rengeteg szemetet termelünk.
  • Szerző:

1. Változtassunk a szokásokon!

A csomagolópapír széttépése ugyan szerves része a karácsonyi ajándékozásnak, de ha a bontogatás megkezdése előtt kikészítünk három szemetes zacskót a szelektív gyűjtéshez, máris hozzájárultunk a Föld megmentéséhez. Amit csak lehet, ajándék masnikat, tasakokat, tegyük el jövőre is. De bevezethetünk új szokásokat is. Például egy hatalmas piros terítővel takarjuk be csomagolás nélkül a fa alatt az ajándékokat és csináljunk egy jópofa családi játékot belőle. Mindenki egyesével nyúljon a terítő alá, és próbálja meg kitalálni: vajon mi az adott meglepetés és vajon kié lehet.

Fotó: 123RF

 

 

2. Használjunk környezetbarát tányért

Az egyszer használatos eszközök mellőzésével is komoly lépést tehetünk az elképesztő mennyiségű szemét keletkezése ellen. Ha – például szilveszterkor – mégis rákényszerülünk az eldobható tányérok használatára, válasszunk környezetbarát alapanyagból készültet, és a buli előtt helyezzünk ki egy szelektív szemetest is.

 

3. Adományozzuk el a régit, mielőtt újat veszünk!

Ruhákat, játékokat, kacatokat gyakran dobunk ki azért, hogy helyet csináljunk az újaknak. A szeméttelep helyett azonban sokkal jobb helyre is kerülhetnek ezek a régi holmik. Rengeteg alapítvány fogad el ilyen adományokat, hogy eljuttassa nélkülöző családokhoz, főleg ilyenkor, ünnepek előtt. Így nemcsak a Föld egészségét óvjuk, hanem egy-egy nehezebb sorsú ember karácsonyát is szebbé tehetjük.

 

4. Tanuljunk meg környezettudatosan csomagolni

Fotó: 123RF

Ha mégis szeretnénk ajándékot csomagolni, sajátítsunk el új módszereket. Hulladékmentes csomagolásról tartanak például workshopokat a SlowXmas – Lassulj le és töltődj fel programsorozat keretében a főváros tematikus utcáiban négy helyszínen. Az eseményen bárki részt vehet és megtanulhatja a legjobb technikákat, vagy akár a helyszínen be is csomagolhatja karácsonyi ajándékait. Az ingyenes workshop célja, hogy az ünnepre való készülődés közben se termeljünk szemetet, és minél környezetkímélőbb megoldásokat használjunk az ajándékok becsomagolására.

Fotó: 123RF

Szuper tippeket kapunk ingyen

A BUM a „zero waste” csomagoló workshop alkalmával, melyet legközelebb december 20-án tartanak a bevásárló és tematikus utcákban, rengeteg új ötletet kaphatunk. A regisztrálók és résztvevők számára egy ajándék SlowXmas textil táskával is kedveskednek a szervezők! A foglalkozáson a karácsonyi nagybevásárlás előtt és után is részt lehet venni. Különböző formájú és méretű termékeken bárki megtanulhatja a környezettudatos csomagolást, a helyszíneken könyveket biztosítanak a gyakorlásra. Viszont a már megvásárolt ajándékokat is bárki bátran magával viheti a workshopra, és becsomagolhatja alternatív eszközökkel. A BUM zöld csomagoláshoz szükséges kellékekkel is szolgál a résztvevőknek, de a szervezők szívesen fogadják a régi térképeket, szórólapokat, újságokat, textileket is, amelyek csak arra várnak, hogy újra életre kelhessenek idén karácsonykor.

További információ és regisztráció: https://www.facebook.com/events/572712526637496/

A következő workshop helyszíne és időpontja:

december 20., Art&Antique Street (Falk Miksa utca), Nagyházi Galéria, 15.30-17.30

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?