kulcsár edina
Napok óta esik az eső, ami jó a paradicsomnak és a cukkininek, ám ez sajnos azt is jelenti, hogy a gyomok is bedurrannak. De azt kevesen tudják, hogy közülük nagyon sok ehető, sőt: egészséges is. Mutatjuk!
Ehető gyomnövények minden bizonnyal a te kertedben is nőnek; és ezek nem csupán finomak, de egészségesek is. A több napos eső nem csak a konyhakerti zöldségeket, de a gazt is jól beindítja; csak alapos küzdelemmel lehet kiirtani őket. De nem is kell mindegyik ellen felvenned a harcot; az ehető gyomnövények ugyanis salátába, teának, főzeléknek nagyon finomak, így gazolás után mehetnek a tányérra. Mutatjuk, mit érdemes bevinni a konyhába.
1. Pitypang
Nem csupán a szép, sárga virágai miatt érdemes meghagyni a kertedben ezt a gyomnövényt, de azért is, mert a levelei tele vannak A-, B-, C- és D-vitaminnal, kalciummal, káliummal, vassal és cinkkel. Most, hogy már levirágzott, az eső hatására sok-sok friss, zsenge levelet fog hozni, érdemes leszedni! Fogyaszthatod salátában, teaként is. Vizelethajtó, májregeneráló hatása mellett gyomorégés ellen is nagyon jó.
2. Százszorszép
Nem csupán mutatós a zöld pázsiton, de nagyon egészséges is: teaként, vagy nyersen, és fűszerként is fogyaszthatod. Gyulladáscsökkentő hatással bír, de mielőtt felhasználod, kóstold meg; ugyanis a kesernyés ízvilága nem mindenkinek jön be.
3. Tyúkhúr
Azt mindenki tudja, hogy ezt a növényt imádják a baromfiudvar lakói; de azzal kevesen vannak tisztában, hogy emberi fogyasztásra is kiváló. Salátát, levest is készíthetsz belőle, az íze nagyon hasonló a spenótéhoz. Ráadásul bőven van benne A-, D- és C-vitamin, valamint vas, kálcium, foszfor és kálium is.
4. Kövér porcsin
Sokan gyűlölik ezt a gyomot, mert ha megjelenik a veteményben, borzasztó gyorsan elszaporodik, és elnyomja a zsenge palántanövényeket. Kapálás helyett érdemes leszedni, és megenni, hiszen savanykás íze miatt kiváló savanyúságot készíthetsz belőle. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, érdemes felhasználni!
6. Fehér libatop
Ezt a gyomot se kell bemutatni senkinek, ilyenkor tavasszal a kert szinte minden zugát ellepi. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, ráadásul kiváló fehérjeforrás. Gyomorfájdalmakra, emésztési panaszokra rendkívül hatásos. Fogyaszthatod nyersen, teaként és sütve is.
7. Papsajtmályva
Kitűnő stresszoldó tea készíthető a gyökeréből, és az emésztést is segíti. A zsenge, fiatal leveleit teheted salátába, a magtokok pedig mehetnek a körethez; fehérjedús, tápláló növény.
8. Cickafark
A cickafark teát mindenki ismeri, de emellett a páfrányszerű levelek nagyszerű kiegészítői a salátáknak is. Kellemesen üde, enyhén kesernyés íze miatt fűszervajat is készíthetsz belőle. Nem csupán az íze miatt érdemes begyűjteni: gyulladáscsökkentő hatása van, és a bőrt is szépíti.
9. Csalán
Sokan irtják, pedig immunerősítésben, fogyókúrában, sőt, menstruációs fájdalmak enyhítésében is nagy segítség ez a növény. Telis-tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal a levele, friss hajtásaiból turmix, az idősebbekből főzelék, leves készíthető, de teának is kitűnően felhasználható. Ha megfőzöd, a hőkezelés hatására elveszíti a csípősségét.