YESSS

Ingyen adja a természet: így készíts gyógyító pitypangszörpöt

Sokan gyomnak tartják, és irtják ezerrel a szépen gondozott pázsitból; pedig ez a sárga virág valóságos kincs a kertben! Például finom és egészséges szörpöt készíthetsz belőle.
címkék:
  • Szerző:

A pitypangszörp igazi tavaszi különlegesség; most van itt az ideje, hogy kipróbáld! Egyre többen hagyják meg ezt a sárga virágot a kertjükben, sőt van, aki kirándulást szervez, hogy minél többet begyűjtsön belőle. A pitypang ugyanis egyre inkább kezd teret hódítani a konyhában, például sokan teszik salátába a leveleit. Nem csupán az íze, de a gyógyhatása miatt is; ugyanis a benne lévő hatóanyagok serkentik az emésztést és az epetermelődést, felpörgetik az anyagcserét, és a fogyást is segítik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Révai Hajnalka

Sokan vértisztító hatása miatt fogyasztják, de erősíti az immunrendszert is, és csillapítja az ízületi fájdalmakat. De nem csak a gyógyhatás miatt érdemes felhasználni: a gyermekláncfű tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt, D vitamint is tartalmaz, ami nagyon kevés növényben található meg. Tehát érdemes begyűjteni, és feldolgozni; és erre az egyik legjobb megoldás a pitypangszörp. Kedves olvasónk, Révai Hajnalka megosztotta velünk a receptet; mutatjuk!

Fotó: Révai Hajnalka

Hozzávalók:

  • 1 marék virághoz 1 liter víz
  • Fél kg cukor
  • 1 citrom

Fotó: Révai Hajnalka

Elkészítés:

  • Szedd le a kinyílt pitypangokat; csak a fejeket, szár nélkül.
  • A pitypangvirág-fejeket áztasd hűvös, sötét helyen 24 órán keresztül. Másnap tedd a fazekat a tűzhelyre,add hozzá a cukrot, és gyöngyözésig melegítsd. Fontos, hogy ne forrjon fel a főzet, mert elveszíted az értékes anyagokat belőle.
  • Forrón töltsd sterilizált üvegekbe, majd tedd szárazdunsztba kihűlésig.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?