OTTHONKA

Dzsungel a lakásban: Agyonütni sem lehet ezeket a szobanövényeket

Sosem voltál képes életben tartani a fikuszodat? Semmi baj, vannak olyan szobanövények, amelyek a legsanyarúbb körülményeket is túlélik. Ne várd a telet a kopár lakásban, inkább szerezz be pár ilyen túlélőbajnokot! Mutatjuk a legjobbakat!

Anyósnyelv (Sansevieria)

Ez a trópusi növény hosszúkás, hegyes leveleiről kapta a nevét. A legnagyobb szárazságot is kibírja, így bárkinek, bármilyen adottságokkal rendelkező lakásban remek lakótárs. Még azért sem haragszik, ha időnként elfelejted meglocsolni, amúgy is csak három-négy hetente igényli a vizet. Kimondottan jót tesz neki, h hagyod a földjét kiszáradni két locsolás között. Ha egy kicsit ráncosodni kezdenek a levelei, akkor jött el az idő az újabb locsolásra. Ami a fényt illeti, a közvetett fényt szereti, legjobban akkor, ha közepes mennyiségű vagy épp sok van belőle – de a fényszegény helyeket is kibírja.

Szobai futóka

Szobanövény 02

Fotó: Pixabaí.com

Igazi munkahelyi növényként ismert, mivel a nem igazán ideális beltéri körülmények között is remekül megvan. Ráadásul hamar növekedésnek indul, és látványos, ahogy bármire képes felfutni. A közepes fényt szereti, de gyakorlatilag bármilyen fényviszonyok között életben marad, kivéve az erős, közvetlen napfényt. Egy-két hetente elég öntözni, amikor a földje teljesen kiszárad.

Legénypálma

Szobanövény 03

Fotó: Unsplash.com

Ha egy sötét pincében dolgozol, a legénypálma akkor is hű társad marad – persze azért reméljük, ennél jobbak a körülmények nálad. A növény viszont elviseli a rossz fényviszonyokat és a szárazságot, és általában is kevés gondozást igényel. A növény, nagy, krumpliszerű gumója sokáig tárolja a nedvességet, így a természetes környezetében is sokáig tűri a szárazságot. A közvetlen, erős napfényen kívül bármilyen fényviszonyok között képes megmaradni.

Filodendron

Szobanövény 04

Fotó: Pixabaí.com

Az egyik legnépszerűbb szobanövény, hiszen látványos, ugyanakkor rendkívül igénytelen. Különösen a magas polcokon és a függő virágtartóban mutat jól. A közepes mennyiségű, közvetett fényt kedveli a legjobban, de a kevés fényt is jó viseli. A levelek összecsavarodása és a virágföld kiszáradása jelzi, ah a növény megszomjazott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?