Létrehozva: 2017.10.14.

Így öntözd ősszel és télen a szobanövényeket, gyönyörűek lesznek

Hervad a cserepes növényed a lakásban? A kevés napfény, a száraz levegõ, a nagy hõmérséklet-különbség megpróbáltatás a szobanövények számára. Öntözni is egész másképp kell ilyenkor, mint tavasszal vagy nyáron. Sok növény elpusztul az õszi-téli idõszakban, mert nem megfelelõen ápolják õket.

Szerző Rózsa Dia

Az őszi és téli hónapok megpróbáltatást jelentenek a szobanövényeknek. A nappalok rövidebbek, ritkábban süt a nap, kevesebb fényt kapnak.

A fűtés kiszárítja a levegőt, a növény mégis ritkább öntözést igényel.

Ilyenkor lelassul a keringésük, egyes fajták szabályos téli álmot alszanak. Öntözés helyett inkább a párásításra figyelj. A szellőztetés is árthat nekik a durva hőmérséklet változás miatt.

Öntözés

Az öntözés a legkomolyabb probléma ősszel és télen. Igaz, hogy száraz a levegő, mégis a túlöntözés jelenti ilyenkor a legnagyobb veszélyt. A növények legnagyobb része igényli ilyenkor, hogy öntözés előtt szinte teljesen kiszáradjon.

Hogyan ismered fel, hogy növényed öntözést igényel?

Ne csak a föld felszínét vizsgáld. Soha ne öntözd csak azért, mert száraznak látszik. Nyomd az ujjad 5 cm mélyen a földjébe. Ha száraz, locsold meg.

A száraz föld könnyebb, mint a nedves. Kísérletezz: emeld meg a növényt, mielőtt meglocsolod és utána is. Megtanulod felismerni, hogy a gyökereknél van-e még nedvesség. Elég  gyakori párásítás mellett sokkal kevesebb öntözés szükséges. Ha télen két öntözés között hagyod tökéletesen kiszáradni, megelőzheted a leggyakoribb veszélyt, a gyökérrothadást. Az öntözővíz hőmérséklete egyezzen meg a levegőével. Öntözéskor átszalad a víz a gyökerekig. A tálcában összegyűlt fölösleget mindig távolítsd el.

Alulról is öntözheted a növényt. Ilyenkor tölts vizet a tálcájába. Felszívja, amennyire szüksége van, a többit öntsd ki. Ezzel a módszerrel a föld felszínén található parányi élősködőket is el tudod üldözni a felső réteg szárazon tartásával.

Bevált módszer az öntözésre a csontszáraz levegőjű lakásban: ha a megemelt cserepet könnyűnek érzed, azaz a növény földje tökéletesen kiszáradt, tedd egy tálba, melybe 1-2 cm vizet öntöttél. A növény megszívja magát alulról. Ha már nehéz a cserép, eleget kapott. Tedd rácsra, hogy lecsöpögjön a fölösleg. A következő öntözésig nincs vele gond.

A téli álmot alvók, például a fikusz elpusztul, ha kicsit is több vizet kap, mint a minimális.

Vannak azonban kivételek, melyek állandó nedvességet igényelnek, és sohasem száradhat ki a földjük. Ezek a citrusfélék és a páfrányok. A túlöntözés itt is árt: ne gyűljön föl fölösleges víz a növény aljában.

A dracaena avagy szerencsebambusz ezekhez képest is kivétel. Szereti, ha mindig egy kis vízben áll. A víz minőségére ellenben nagyon kényes. A csapvízzel megölöd. Öntözd tisztított vagy desztillált vízzel. Fényigénye is különbözik a többiétől. Nem szereti a direkt napot. Annyira, hogy akár sötét helyen is megmarad, ahol csak pici ablak van, vagy időnként felgyújtják a villanyt. Használd ki ezt a tulajdonságát: varázsold luxushelyiséggé a fürdőszobádat. Helyezz el benne egy dús szerencsebambuszt (ami egyáltalán nem tartozik a bambuszfélék családjába). Örülni fog a párás levegőnek.

A kaktuszféléket és a pozsgásakat legfeljebb 3-4 hetente öntözd télen.

Milyen vízzel öntözz?

A csapvíz klórtartalma, az ásványi anyagokkal teli kemény víz árt a növényeknek. A legjobb az esővíz. Télen olvadt hóval öntözz. Tisztított vagy desztillált víz is megfelelő.

Párásítás

Õsszel, télen a levegő páratartalma erősen lecsökken, főleg a fűtés miatt. Az ideális 40-50 % helyett néha alig éri el a 10-20 %-ot. Ha a levelek vége elkezd barnulni, vagy takácsatkák, pókatkák támadják meg a növényt, ez bizony súlyos kiszáradást jelez. Rendszeresen párásítsd a növényeket kézi eszközzel vagy gépi párásító készülékkel. Tegyél a fűtőtestre lapos tálat vízzel. Másik módszer: egy nagy tálcát rakj meg kavicsokkal, töltsd fel a kavicsok kétharmadáig vízzel, és állítsd rá a növényeket. Így folyamatos párát kapnak, de a gyökerüket nem éri víz.

Fény

Az északi, keleti ablakok helyett, ha van rá mód, a déli vagy nyugati ablakok közelébe tedd át a növényeket, különösen azokat, melyek fényigényesek.

Költöztesd közelebb az ablakhoz a növényeket, hogy jobban érje őket a drága napfény. Rendszeresen forgasd őket, hogy ne csak egyik oldaluk jusson elég éltető fényhez.

Tisztítsd meg gyakran az ablaküveg mindkét oldalát, hogy semmi ne gátolja a fény áradását.

Zuhanyozd le a növényeket vagy törölgesd tisztára a leveleiket, hogy minél jobban be tudják fogadni azt a kevés fényt, amit ilyenkor kapnak.

Ha nincs déli vagy nyugati ablakod, akkor mesterséges fénnyel pótold kedvenceid napfényigényét. Kapcsolj be 10-30 centiméterre tőlük napfény kompakt fluoreszkáló izzót. Ez a speciális izzó kevesebb hőt bocsájt ki, elég és minőségi fényt ad, és olcsóbb a hagyományos izzónál.

Hőmérséklet

A legtöbb növény a trópusokról származik. Ezért 18-24 fokot igényelnek napközben, és 10%-kal alacsonyabbat éjszaka. A 10 fok alatti hőmérséklet nem megfelelő ezeknek a növényeknek.

Ne tedd őket a fűtőtest, a bejárati ajtó közelébe, ahol hirtelen hideg vagy túl sok hő érheti őket. A huzatot sem kedvelik.

Ha az ablakon keresztül szellőzteted a lakást, a növényeket kicsit távolabb helyezd el, de ne annyira, hogy elég fényt már ne kapjanak.

A jégvirágos ablak elé éjszakára húzz vastag függönyt, vagy állíts hőárnyékolót, nehogy megfázzanak a növényeid.

Tápoldat

A hideg évszakokban ne tápoldatozz. Hagyd pihenni a növényt.

Átültetés

Az aktív időszak a megfelelő a növény új földbe ültetésére, és ez nem most van. Kivételt jelentenek azok a fajták, melyek téli álmot alszanak. Azokat érdemes átültetni, hogy tavasszal rögtön rügyezni kezdjenek.

 

Szerző Rózsa Dia

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így záratták be a konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólalna

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

Ez mindent megváltoztat, súlyos döntést hozott Katalin és Vilmos

mandiner.hu

Kiszállt a brüsszeli rendőrség, hogy ellehetetlenítsék a konferenciát, ahol Orbán fog beszélni (VIDEÓ)

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

magyarnemzet.hu

Puszit dobott az idős férfi a fiatal nőnek, öt perc múlva már nem élt

origo.hu

Családja nélkül hagyta el az országot Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!

OTTHONKA

Lecsap a szomszédok réme! Tényleg nem szabad hétvégén füvet nyírni?