Nem bírták tovább a férfiak és előkapták, de nem bírták mérettel
Még éppen csak kitavaszodott, de a karanténban ücsörgő férfiak nem bírtak tovább várni, elővették, amit ilyenkor elő kell. Ami régen kicsinek bizonyult, most olyan nagy, hogy nem bírnak vele...
Végre beütött a jó idő, és nem is akárhogy: sokszor húsz fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, szikrázó a napsütés, ébred a természet. Kirándulni, szomszédolni, parkba menni nem lehet a koronavírus-járvány miatt – hát sok férfi úgy döntött, nem vár májusig, előveszi most a bográcsot! Egyre több bejegyzés jelent meg a közösségi oldalakon a szűk családi körben főtt finomságokról. Egyetlen apró gond van: hogy vendégeket nem lehet hívni, így igencsak elszaladhat a ló a mennyiséggel. Ilyenkor derül ki, hogy van bizony, hogy túl nagy a bogrács! De ez igazán nem jelenthet problémát, főleg, ha gyerekek is vannak a családban. Nem is panaszkodik senki, hogy nem fogyott el a bográcsban főtt tavaszi ebéd, sőt: inkább mindenki dicsekszik a főztjével. Mutatjuk a két legnépszerűbb receptet!
1. Paprikás krumpli
Hozzávalók:
20-25 dkg füstölt kenyérszalonna
1 kg krumpli
3 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt parasztkolbász
2 db zöldpaprika
1 evőkanál zsír
2-3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
Elkészítés:
Tegyük a bográcsba a zsírt, majd ha felolvadt, mehet bele a kockára vágott szalonna. Amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a karikákra vágott parasztkolbászt.
Amikor a hagyma megpirult, vegyük le a bográcsot a tűzről, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál fűszerpaprikát. Pár percig hagyjuk sülni a paprikát is.
Mehet a bográcsba a darabokra vágott krumpli, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Tegyük hozzá a fűszereket és a sót, majd forrás után kevergetés, rázogatás mellett főzzük puhára a krumplit.
Fehér kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
2. Vörösboros sertéspörkölt
Hozzávalók:
1 kg sertéshús (comb, tarja, karaj vagy csülök)
3 nagy fej vöröshagyma
10 dkg füstölt csemege szalonna
2 db babérlevél
2 evőkanál őrölt pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
2-3 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
Kiolvasztjuk a bográcsban a szalonna zsírját, ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, amit felöntünk a vörösborral. Húsz percet pároljuk benne, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a húst.
Mehet bele a pirospaprika, a darabokra vágott fokhagyma és a babérlevél.
A húst lassú tűzön, körülbelül másfél óra alatt puhára főzzük.