Létrehozva: 2020.04.14.

Nem bírták tovább a férfiak és előkapták, de nem bírták mérettel

Még éppen csak kitavaszodott, de a karanténban ücsörgő férfiak nem bírtak tovább várni, elővették, amit ilyenkor elő kell. Ami régen kicsinek bizonyult, most olyan nagy, hogy nem bírnak vele...

Végre beütött a jó idő, és nem is akárhogy: sokszor húsz fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, szikrázó a napsütés, ébred a természet. Kirándulni, szomszédolni, parkba menni nem lehet a koronavírus-járvány miatt – hát sok férfi úgy döntött, nem vár májusig, előveszi most a bográcsot! Egyre több bejegyzés jelent meg a közösségi oldalakon a szűk családi körben főtt finomságokról. Egyetlen apró gond van: hogy vendégeket nem lehet hívni, így igencsak elszaladhat a ló a mennyiséggel. Ilyenkor derül ki, hogy van bizony, hogy túl nagy a bogrács! De ez igazán nem jelenthet problémát, főleg, ha gyerekek is vannak a családban. Nem is panaszkodik senki, hogy nem fogyott el a bográcsban főtt tavaszi ebéd, sőt: inkább mindenki dicsekszik a főztjével. Mutatjuk a két legnépszerűbb receptet!

Fotó: Profimedia

1. Paprikás krumpli

Fotó: Pixabay

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 1 kg krumpli
  • 3 fej vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt parasztkolbász
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 evőkanál zsír
  • 2-3 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • Elkészítés:

    Fotó: Pixabay

  • Tegyük a bográcsba a zsírt, majd ha felolvadt, mehet bele a kockára vágott szalonna. Amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a karikákra vágott parasztkolbászt.
  • Amikor a hagyma megpirult, vegyük le a bográcsot a tűzről, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál fűszerpaprikát. Pár percig hagyjuk sülni a paprikát is.
  • Mehet a bográcsba a darabokra vágott krumpli, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Tegyük hozzá a fűszereket és a sót, majd forrás után kevergetés, rázogatás mellett főzzük puhára a krumplit.
  • Fehér kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
  • 2. Vörösboros sertéspörkölt

    Fotó: Pixabay

    Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús (comb, tarja, karaj vagy csülök)
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt csemege szalonna
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl száraz vörösbor
  • Elkészítés:

    Fotó: Profimedia

  • Kiolvasztjuk a bográcsban a szalonna zsírját, ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
  • Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, amit felöntünk a vörösborral. Húsz percet pároljuk benne, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a húst.
  • Mehet bele a pirospaprika, a darabokra vágott fokhagyma és a babérlevél.
  • A húst lassú tűzön, körülbelül másfél óra alatt puhára főzzük.
  • Nokedlivel vagy fehér kenyérrel, és kovászos uborkával tálaljuk.
  •  

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek