ÉLETMÓDI

Döbbenetes, mi történt ma délután a Marson

Az egész világ figyeli, mi történik most a vörös bolygón: a NASA Mars-expedíciója éppen történelmet ír odafent. Ma délután olyan tudományos áttörés történt, amihez fogható ritkán adódott az emberiség történelmében.
címkék:
  • Szerző:

A NASA Mars-járója február 18-án sikeres landolást hajtott végre a vörös bolygón; azóta nem csupán a tudomány világa, de az átlagemberek is árgus szemekkel figyelik, mi történik odafent. Legutóbb az keltett hatalmas szenzációt, hogy a Perseverance sikeresen letett a Mars talajára egy apró, mindössze 1,8 kilogramm súlyú helikoptert, ami az első lehet, ami egy idegen bolygó légterében repül. Ma ezzel kapcsolatban osztott meg örömteli fotót a NASA Mars-járója.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Az Ingenuity névre keresztelt, napelemekkel működő drónhelikopter sikeresen túlélte a fagyos marsi éjszakákat, ma pedig megtörtént a történelmi jelentőségű repülés is. A NASA a Wright fivérek első repüléséhez hasonlítja a Mars-helikopter mai sikerét; hiszen eddig egyáltalán nem lehettek benne biztosak a tudósok, hogy a vörös bolygó ritka légkörében lehetséges az irányított, motoros repülés.

Az Ingenuity 40 másodpercet töltött a levegőben, három méteres magasságban; ott készített egy felvételt, majd biztonságosan landolt. A drón feladata nem az, hogy felfedezze a Mars légkörét; egyelőre tesztrepüléseket végez, hogy a későbbi Mars-küldetéseknél akár egy nagyobb drónnal is lehetségessé váljon a vörös bolygó kutatása. Ezzel az űrszondák egy új korszaka nyílhat meg, hiszen a repülő drónok sokkal nagyobb területet bejárhatnak, mint a Mars-járók.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?