KÜLFÖLD

Döbbenetes, mit művelt a NASA rovere a Marson, emberi ésszel felfoghatatlan

Fantasztikus felvételt küldött a NASA rovere a vörös bolygóról, mindenki lélegzete elakad, ha meglátja. Az biztos, hogy az emberiség történelmében ilyesmi még soha nem történt...
  • Szerző:

A NASA Perserverance Mars-járója néhány napja tette le a vörös bolygó talajára a mindössze 1,8 kilogrammos helikoptert, ami elsőként fog egy idegen bolygó légkörében repülni. Az Ingenuity névre keresztelt mini drónhelikopter nem kis kihívással néz majd szembe: a NASA tudóscsapata vele teszteli, milyen a repülés a földinél százszor ritkább légkörben. A leválás ezért nagy esemény volt, ami nem csupán a világsajtót járta be, de a Perseverance rover is megörökítette – méghozzá egy szelfin.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Marson szelfizett a Curiosity

Fotó: NASA

Bár az Ingenuity már néhány napja a Mars talaján van, és már azt is tudják a kutatók, hogy képes túlélni a vörös bolygó -80 Celsius fokos éjszakáját, a fotót szerdán tette közzé a NASA; 62 másik felvétellel egyetemben. A szelfit a Perseverance rover emlékül készítette, hiszen ezek voltak az utolsó közös pillanataik együtt:

A 85 millió dolláros drón (nagyjából 26 milliárd forint) feladata egyelőre nem a Mars légkörének felfedezése; az apró eszközzel a NASA kutatói azt tesztelik, milyen a repülés a vörös bolygón. Ugyanis későbbi küldetéseknél, akár egy nagyobb drónnal hasznos lehet az információ, amiket az Ingenuity gyűjt a tesztrepülések közben. Néhány napon belül megkezdődik az igazi bevetés: akkor igazi filmeket kapunk majd a Marsról, ahogy az Ingenuity repked majd a talaj fölött. Egészen elképesztő, hogy a felvételek menetét, innen a Földről irányítják majd a tudósok!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?