ÉLETMÓDI

Biztonságosan landolt a Mars felszínén a NASA rovere, mutatjuk az első felvételt

Óriási üdvrivalgás tört ki a NASA irányítóközpontban, amikor a Perseverance nevű marsjáró épségben landolt a Mars felszínén.
  • Szerző: D.K.

Az űrkutatási hivatal minden eddiginél fejlettebb marsjárója elérte a vörös bolygót és a várakozásoknak megfelelően rendben le is szállt rá. Az űrmisszió célja annak felkutatása, hogy létezett-e, létezhetett-e élet a Marson – adta hírül a CNN.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

A Perseverance marsjáró magyar idő szerint csütörtökön 21 óra 57 perc körül sikeresen landolt. Nem sokkal később meg is küldte első – még fekete-fehér – felvételét a vörös bolygó felszínéről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mars 2020 Perseverance Rover (@nasa_persevere) által megosztott bejegyzés

Az Insta kép lapozható, a második felvételen tisztán kivehető a rover marsi talajra vetődő árnyéka!

A rover a programban előre megtervezett helyen, a Jezero kráter területén ért talajt. A geológiai nyomok alapján 3,9 milliárd évvel ezelőtt ezen a területen egy nagy tó volt, méghozzá deltaágakra szakadozott vízgyűjtővel. A rover egyik feladata, hogy talajmintát gyűjtsön erről a helyről, a mintákat kapszulákba rakja, ezeket pedig egy másik misszió fogja a Földre szállítani, tervek szerint valamikor 2030 körül.

A marsjáró ezen kívül folyamatosan küldi majd a felvételeket a Földre, miközben a földi irányítóközpontban dolgozó mérnökcsapattól utasításokat is kap. A mérnökök mindvégig kontrollálják a rover műszaki állapotát: küldetésének hossza egy marsi év, ami nagyjából két földi esztendőnek felel meg.

 

Perseverance

A nagyjából terepejáró méretű Preseverance marsjáró súlya földi körülmények közt több mint 1 tonna, a kisebb marsi gravitációban csupán 400 kg. A roverbe 23 kamerát építettek, de mikrofonokat és időjárás-előrejelző egységeket is elhelyeztek a testén. Működéséhez az energiát radioizotópos termo-elektromos generátor segítségével nyeri – vagyis nem napelemek hajtják. A rendkívül rugalmasra, ugyanakkor stabilra megépített rover akár 14 évig is képes működtetni. Sebessége 152 m/h.

 

 

Ingenuity

A marsjáró teste egy kisebb drónhelikoptert (Ingenuity) rejt, ezt a rover idővel a marsi talajra helyezi – ez a művelet nagyjából 10 napot vesz majd igénybe. A tervek szerint a helikopter többször is a magasba emelkedik majd, mégpedig egyre nehezebb feladatokat végrehajtva. A mintegy 2 kg tömegű helikopter biztonságos működését elsősorban az éjszakai komoly hidegek zavarhatják meg. A drónhelikopter első repülése 20 mp-ig tart majd.

Mind a Perseverance marsjáró, mint pedig az Ingenuity kis helikopter első számú feladata az élet nyomainak, illetve a Mars klímájának kutatása. A rover hangokat is rögzít majd, ezek lesznek a Vörös bolygón rögzített első hangfelvételek.

A Perseverance ténykedését egy Twitter csatornán lehet követni – ezt vélhetően a NASA programban részt vevő egyik kutató vezeti. Ettől függetlenül nagyon sokan örültek az itt felbukkanó első üzenetnek: „Biztonságban vagyok a Marson. A Perseverance bárhová eljuttat titeket.”

A bejegyzést fél órán belül több százezren lájkolták. Ebből csak arra lehet következtetni, hogy az emberiség nagy része igenis fontosnak tartja a kiútkeresést az egyre szűkösebbé váló Földről – még akkor is, ha ez Greta Thunbergnek történetesen nem tetszik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?