ÉLETMÓDI

Emberi nyomok a Marson, elképesztő felvétel

Párhuzamos barázdák követik egymást egy hosszan húzódó sávban. Tisztán láthatók a nyomok a Marson, ahogy benyomódtak a bolygó vörös színű talajába.
  • Szerző:

Február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén a NASA legújabb kutatórobotja, a Perseverance marsjáró. Első számú feladata, hogy az élet jelei, vagy az esetleges korábbi élet jelei után kutasson a Marson. A különleges űrjármű mozgó laboratóriumként működik és folyamatosan teljesíti a földi irányítóközpontból küldött feladatokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyomok a Marson: A Perseverance marsjáró kereke belemélyed a vörös színű marstalajba.

A Perseverance rögtön az első nap elkezdte küldeni a felvételeket a Marsról, ám a legújabb fotókon már azokat a nyomokat is látni, amiket maga után hagyott, miközben szép lassan halad előre a Jezero-kráter nevű marsi területen. A nyomok a Marson tehát nem marslakóktól származnak, mindez az ember műve! Fantasztikus, hogy már itt tart a tudomány!

A Perseverance robot Marsról küldött felvételeit a NASA az erre a célra létrehozott Instagram oldalon mutatja meg. A kép lapozható, rendkívül érdekes minden egyes fotó!

Jezero-kráter, itt ért talajt a marsjáró

A Jezero-kráter tökéletes hely az ősi mikrobiális élet jeleinek felkutatására. Több milliárd évvel ezelőtt a most csontszáraz, 45 km széles medence egy aktívan működő folyó deltájának és vízzel teli tavának adott otthont. Az a kőzet és regolit (tört kőzet és por), amelyet a Perseverance mintatároló rendszere gyűjt össze a Jezerónál, segíthet megválaszolni az alapvető kérdéseket a Földön kívüli élet létezésével kapcsolatban. A NASA-nál tervezési szakaszban lévő két jövőbeni küldetésének az lesz a feladata, hogy elhozza a Perseverance által begyűjtött mintákat a Földre, hogy a tudósok alapos elemzésnek vethessék alá őket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?