MEDICINA

Nem tudsz aludni? Itt a megoldás, hogy végre megint kipihend magad

A pihentető alvást sok minden megzavarhatja. Ha viszont nem alszol jól, az a következő napokban is rányomja a bélyegét az életedre. De vajon hogyan iktathatod ki a zavaró tényezőket, és aludhatsz újra mélyen? Megmutatjuk a legfontosabbakat.
  • Szerző: Ripost

Az ágyad csak alvásra való (na jó, szexre is)

Az ágyban az alváson és a szerelmeskedésen kívül semmi mást ne csinálj. Ne itt olvass vagy nézd a tévét, az ágyban evést pedig végképp felejtsd el. Ha nem tudsz aludni, inkább kelj fel egy időre, és keress magadnak valami elfoglaltságot, de ne tanítsd meg az agyadnak, hogy az ágyban ébren forgolódni is lehet.

Ne erőltesd

Ha folyton arra koncentrálsz, hogy már rég aludnod kellene, csak egyre stresszesebb leszel, amitől pedig még rosszabbul alszol. Sokkal jobb ötlet, ha inkább megpróbálod csökkenteni a rád nehezedő feszültséget. Gondold végig, hogy már máskor is kibírtad a rossz éjszaka után a munkanapot, és helyett, hogy egyre idegesebben forgolódsz, inkább keress valamilyen pihentető tevékenységet, így több esélyed van rá, hogy egyszer csak elálmosodsz.

Tréningezd magad a jó alvásra

Lehetőleg mindig ugyanabban az időben feküdj le, és kelj fel, Tudjuk, hogy ez nem mindig lehetséges, de legalább az esetek többségében tartsd be az időpontokat, hogy ne zavard össze a belső órádat.

Lefekvés előtt 3 órával már ne igyál

Legalábbis alkoholt egészen biztosan ne. Bár a szeszes ital először elbódít és elálmosít, az alvás minőségén sokat ront. Ha a lefekvés előtti három órában alkoholt fogyasztasz, nagyobb a valószínűsége., hogy éjszaka akár többször is felébredsz majd.

Alvás előtt 8 órával ne fogyassz koffeint

Ha este 10-kor fekszel le, akkor délután 2 után már ne igyál kávét, teát, de még kólát sem. És vigyázz, a csokiban is van valamennyi koffein,vagyis akár egy forró csoki is veszélyes lehet ebből a szempontból.

Késő este ne sportolj

Bár a rendszeres sport nagyon hasznos, és kifejezetten kell is ahhoz, hogy jól aludj, ne estére időzítsd az edzést. A tempós edzés ugyanis felpörget, és bár fizikailag elfáradsz tőle, lehet, hogy aludni mégsem fogsz tudni. Inkább lefekvés előtt 4-6 órával sportolj, ennél később legfeljebb pár nyújtó- vagy jógagyakorlatot csinálj.

Kapcsold ki a kütyüket

A képernyők kék fénye felébreszt, mivel gátolja az alvás minőségéért felelős hormon, a melatonin termelődését – ehhez ugyanis sötétre van szükség. Ha olvasni szeretnél, inkább könyvet vagy magazint válassz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?