tóth gabi
Ugye nem akarod megmérgezni a családot? Akkor ezeket a maradékokat inkább ne tervezd be a másnapi ebédhez. Semmiképp ne melegítsd újra õket!
Ebben a zöldségben sok a nitrát, ami alapjában nagyon egészséges, de újramelegítve már nem annyira, mivel melegítés közben ártalmas nitritté alakul. A céklás ételeket mindig frissen készítsd.
A csirkehús fehérjéinek szerkezete az újramelegítés hatására megváltozik, és ez akár emésztési problémákat is okozhat. Ha nem tudsz ellenállni a tegnapi sült csirkének, inkább edd meg hidegen, ha pedig mégis megmelegítenéd, alacsony hőmérsékleten, sokáig süsd.
A krumpli nagyon hamar elveszti a tápanyagait, sőt, újramelegítve nehezen emészthetővé válik. Ráadásul nem is különösebben finom, inkább készíts frisset.
A gombát csakis frissen fogyaszd, mivel a fehérjéi megváltoznak, ha pár órát áll az étel a hűtőben. A melegített gombás étel akár ételmérgezést is okozhat.
A spenótot szintén nitráttartalma miatt nem ajánlatos melegíteni, az alapvetően egészséges nitrát melegítés hatására potenciálisan rákkeltő nitritté alakul.
A főtt tojás és a rántotta az egyik legveszélyesebb dolog újramelegítve szalmonella-fértőzést is kaphatsz tőle. Ám más, viszonylag kevés tojást tartalmazó ételeket, például a palacsintát nyugodtan megmelegítheted.
A zeller szintén magas nitráttartalmú zöldség, amely újramelegítve ártalmassá válik.