MEDICINA

A mutatóujjad vagy a gyűrűsujjad hosszabb? Elképesztő, mit árul el rólad

Egy új norvég kutatás elképesztő összefüggést állapított meg az ujjak hossza és az étkezési szokások közt. Neked a mutatóujjad vagy a gyűrűsujjad hosszabb?
címkék:

Norvég kutatók szerint azok az emberek – nemüktől függetlenül -, akik kezén a gyűrűsujj hosszabb, mint a mutatóujj, hajlamosabbak férfiasnak tartott ételeket választani, inkább a húst szeretik. Míg azok, akiknek a mutatóujjuk a hosszabb, inkább a nőiesnek tartott ételeket, például a salátákat részesítik előnyben. Nézz gyorsan a kézfejedre: neked milyen hosszú a mutatóujjad és a gyűrűsujjad?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ujjhossz 01

Mutatóujjad és gyűrűsujjad hossza meghatározza, milyen ételek passzolnak az ízlésedhez, a testedhez. (Fotó: Pixabay)

Már az anyaméhben eldől, ki mit fog szeretni

Persze máris felmerül a kérdés, vannak-e eredendően férfias és nőies ételek, és a nők nem csak a fogyókúra kedvéért rendelnek-e könnyebb ételeket. A kutatók mindenesetre azt feltételezik, hogy az ujjhosszak különbsége a méhen belüli tesztoszteron-kitettségről árulkodik. A hosszú gyűrűsujjúak valószínűleg több tesztoszteronnak voltak kitéve a magzati korban, így a kutatók több tekintetben is férfiasnak tartják őket. Ezt árulja el az is, hogy tényleges nemüktől függetlenül, éhesen a közvélekedés szerint férfiasnak tartott ételeket (hús, szalámi, pörkölt) részesítették előnyben. Ám mindez csak akkor érvényesült, ha valóban éhesek voltak. A jóllakott embereknél nem lehetett ujjhosszúság alapján kitalálni, mit fognak megkívánni.

Segít csökkenteni a nasizást

Dr. Tobias Otterbring, a norvégiai University of Agder munkatársa, a tanulmány szerzője szerint ez a kutatás segíthet megérteni az étkezési szokásaink akár a magzati korba is visszavezető eredetét, és azt, hogyan tompíthatjuk bizonyos ételek iránti sóvárgásunkat.

 

Férfias és nőies ételek

Ujjhossz 02

Vajon a te mutatóujjad és a gyűrűsujjad is azt jelzi, hogy szereted a hamburgert? (Fotó: Pixabay.com

A vizsgálatban egyébként 216 kínai férfi és nő vett részt. A csoport fele férfi, másik fele nő volt, átlagéletkoruk pedig 27 év volt. A résztvevők egy olyan listából választhattak ételt, amely egy másik önkéntes-csoport által bizonyos mértékben férfiasnak vagy nőiesnek minősített ételek szerepeltek. Az ételeket az értékelő csoport egy hét fokozatú skálán helyezte el, amelyen az egyes a nőiesnek gondolt, míg a hetes a legférfiasabbnak gondolt ételeket jelölte. A Cézár-saláta, a rák, és a diétás limonádé például nőies ételnek, míg a sertéssült, a hamburger vagy a kóla férfiasnak minősült. A férfiasnak minősített ételek általában zsírosabbak, nehezebbek, és kevésbé egészségesek voltak, mint a nőiesek.

 

A férfiak döntését befolyásolta az éhség, a nőkét nem

A tesztcsoportnak megmérték az ujjait. Ők pedig elmondták, hogy az adott pillanatban mennyire voltak éhesek. Ezután választottak a felkínált listából.

Az eredmények pedig határozottan arra utaltak, hogy a férfias kezűek, vagyis akiknek a gyűrűsujja hosszabb a mutatóujjánál, általában a férfiasabb ételekre szavaztak, Érdekes volt azonban, hogy a nőies kezű, a gyűrűsujjnál hosszabb mutatóujjú emberek választásán nem módosított lényegesen az a tény, hogy mennyire voltak éhesek az adott pillanatban.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?