DIÉTA

Vigyázz a fogyókúrás nasikkal, jobban hizlalnak, mint a kóla és a chips!

Fogyni szeretnél? Akkor máris felejtsd el, hogy alaposan bevásárolsz fogyókúrás rágcsálnivalókból. A zsírszegény vagy cukormentes finomságok ugyanis néha hizlalóbbak, mint az, aminek a helyettesítésére kitalálták őket. Lássuk, hogy a turpisság!
címkék:

A fogyókúrázók gyakran pótolják a megszokott, cukros rágcsálnivalókat valamilyen fogyókúrás termékkel. Egy népszerű brit fitnesz-blogger viszont rávilágított: az egészségesnek mondott termékek gyakran több kalóriát tartalmaznak, sőt, cukorban is gazdagabbak, mint a hagyományos édességek. Ha például a kólát gyümölcslére cseréled, máris több cukrot fogyasztottál, mint korábban, még akkor is, ha 100 százalékos gyümölcslevet iszol. De ugyanez a helyzet a fogyókúrás snackekkel is: a zsírszegény termékeket általában cukorral, a cukormenteseket zsiradékkal töltik tele, hogy az ízük élvezhető maradjon. Viszont ezek a finomságok jóval többe kerülnek, mint a klasszikus édességek.

Graeme Tomlinson blogger például kiszámolta, hogy ha naponta megiszol egy dobozos üdítőt, 99 gramm cukrot veszel magadhoz egy hét alatt. Ha viszont 7 flakon 3 decis gyümölcs-smoothiet iszol, máris 275 grammra ugrik a cukorszámláló, és kalóriákban is közel a háromszorosát veszed magadhoz az üdítőének. Egy fél avokádóban annyi kalória van, mint egy doboz cukorkában, míg egy készen kapható majonézes saláta felér egy nagyobb hamburgerrel.

Fogyókúrás rágcsálnivalók

Fotó: Pixabay.com

A fogyókúrás rágcsálnivalókat tehát érdemes teljesen elhagyni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezentúl csokit, cukrot és kólát ehetsz, hanem sokkal inkább azt, hogy térj át a természetes eredetű ételekre: egy gyümölcsben bármennyi kalória is van, sokkal több hasznos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mint az édességek. Az is fontos, hogy minél változatosabban táplálkozz, és a bélflórádat is tartsd rendben. Ha ugyanis ez utóbbi egyensúlya felborul, akkor nemcsak az immunrendszer nem működik megfelelően, de éhesebbnek is érezzük magunkat – a „második agy” ugyanis azt érzékeli, hogy fontos tápanyagok hiányoznak a szervezetünkből. A nagy különbség tehát nem a „fogyókúrás” és „hizlaló” ételek, hanem az agyonfeldolgozott, haszontalan kalóriák, és a tápanyagokban gazdag ételek között van.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?