MEDICINA

Megviselnek a tavaszi frontok? Itt a legjobb trükk, hogy ne fájjon a fejed

Nem elég, hogy a téli vitaminhiány miatt kimerültek vagyunk, de még a tél és a tavasz küzdelme, a tavaszi frontok se kímélnek bennünket. Mivel jár a melegfronti és mivel a hidegfronti hatás? Hogy védekezhetünk ellene?

 

Magyarországon viszonylag gyakran, átlagosan 4-6 naponként, évente körülbelül 100 alkalommal változik a beáramló levegő hőmérséklete. A hideg és meleg légtömegek határán kialakuló légköri képződményt hívjuk frontnak. Ilyenkor, tavasszal különösen nehezen viseljük a hatásait.

Front idején nemcsak a hőmérséklet, de a levegő páratartalma, a légáramlat iránya és erőssége miatt a légnyomás, a levegő ionösszetétele és sűrűsége, a légelektromosság, az elektromágneses tér erőssége is megváltozik.

Az ember a természet része, akár a többi élőlény, így minden változás, minden esemény hatással van rá. Ebből nem vonhatjuk ki magunkat.

Hidegfront: A hideg levegő beáramlása a szimpatikus idegrendszerre hat, és csak az érkezése után kezdjük érezni a hatását. Az emelkedő légnyomás izületi fájdalmakat, reumás panaszokat, görcsöket, szívrohamot, koraszülést okozhat.

Melegfront: a paraszimpatikus idegrendszerre hat, a kialakulása előtt órákkal, de akár 2 nappal korábban már érzékelhetjük a kellemetlen jeleket. A csökkenő légnyomás miatt vérnyomáscsökkenést, pulzusszám emelkedést, migrénes rohamokat, fáradékonyságot, gyors kimerülést, depressziós tüneteket tapasztalhatunk.

Mindkét frontnál előfordulnak koncentrációs- és alvászavarok, ingerlékenység, levertség, lelassult reflexek, fejfájás.

A kettős front mindkét idegrendszerre egyszerre hat.

Akiket a heves légköri változások nagyon megviselnek, azokat frontbetegeknek hívjuk, a lakosság 30 százaléka tartozik ide. A többieknél a fronthatás egyénenként máshogy jelentkezik. A mértéke kortól, nemtől, egészségi állapottól, életmódtól függ. Idősekre, csecsemőkre, beteg vagy gyenge immunrendszerű emberekre erősebben hat, a nőket jobban megviseli.

Mivel lehet segíteni?

1. Háttérbetegség kikutatása: A front azokat a tüneteket erősíti, amelyek egyébként is jelen vannak. Ne a bajok okozójaként, hanem kiváltójaként tekints rá. Járj utána, mi áll annak a jelenségnek a hátterében, amit front idején érzel, és keresd a gyógyulás módját.

2. Életmódváltás: Friss, értékes ételeket fogyassz, sok zöldséget, gyümölcsöt, változatos gabonákat. Csökkentsd az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

3. Edzettség növelése, immunerősítés: Sportolj és tartózkodj sokat szabad levegőn.

A forró napokon és a jeges, szeles időben is mozdulj ki, sétálj, edzd magad!

Jó hatással lehet a rendszeres szaunázás.

Kiváló a naponta, reggelenként végzett értorna, a váltott zuhany:

2 perc az elviselhető legmelegebb, utána 2 percig a leghidegebb vizet engedd magadra, majd ismételd még kétszer a sorozatot. Mindig hideg vízzel fejezd be. Figyeld meg, hogy egy idő után hozzászokik a hirtelen hőmérsékletváltáshoz a bőröd, a szíved. Ez az edzettség erősíti a védekezőrendszeredet, és segít abban, hogy az időjárási frontokat is könnyebben toleráld. (A bőr pórustornája miatt a bőröd is sokkal szebb lesz).

4. Masszázs: Ha a melegfrontra vagy érzékeny, iktass be rendszeres időközönként keringésserkentő masszázst.

A fejfájással jelentkező gyakori fronthatás ellen aromamasszázst vegyél.

A hidegfrontra érzékenyek, akikre reumatikus fájdalmakkal tör a front, az olajos masszázst válasszák.

5. Fejfájás ellen: Ne feledkezz meg a napi 2-3 liter folyadék ivásáról. Csökkentsd a stresszt, jógázz, relaxálj, meditálj. Legyen mindig nálad citromfüves gyógytea, azt kortyold nyugtatóként. A görcsökkel jelentkező fejfájást fejmasszázzsal gyógyítsd.

Ideális, ha valaki más végzi, de saját magad is megpróbálhatod, hisz te érzed igazán, hol fáj, mi esik jól.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?