RETRO RÁDIÓ

Megszólaltak az orvosok: így gyógyít a nagyi igazi húslevese

Megszólaltak az orvosok: így gyógyít a nagyi igazi húslevese
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 12. 23. 12:30

A kutatók most a hagyományos tyúkhúslevest vették górcsõ alá. Vajon sikerült-e tudományos módon igazolni, hogy az évszázadok óta gyógylevesként felkínált étel valóban rendelkezik ilyen hatással?

A kutatási eredmények szerint az évszázadok óta gyógyító ételként alkalmazott leves

valóban gyulladásgátló hatású, és enyhíti a megfázás tüneteit.

Kimutatták, hogy az aroma, a fűszerek, a forró tálalási hőmérséklet tisztítja az orrmelléki üregeket és csökkenti a dugulást. A leves gyulladásgátló hatóanyagot tartalmaz, mely enyhíti a felső légúti fertőzés tüneteit.

Tudományos alapon igazolták, hogy

egy forrón gőzölgő tyúkhúsleves fölé hajolni a legbiztosabb gyógymód a téli meghűlés esetén.

Nem csupán a mai orvosokat izgatta ez a kérdés.

Már Maimonidész, a 12. századi filozófus és orvos is a tyúkhúslevest ajánlotta kortársainak a megfázás kúrálására.

Egy mai amerikai tudós, Dr. Stephen Rennard egy csomó ősi húsleves receptet tanulmányozott. Ezek mind tartalmaztak:

  • tyúkhús
  • vöröshagyma
  • krumpli (esetleg édesburgonya)
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér (esetleg paszternák)
  • karalábé (esetleg kerek fehérrépa)
  • zellergumó
  • petrezselyemzöld
  • só, bors
  • A neutrofileket, azaz a leggyakrabban előforduló fehérvérsejteket figyelte meg. Ezek feladata, hogy megvédjék szervezetünket a fertőzésektől. Kimutatta, hogy a húsleves növeli a fehérvérsejtek aktivitását, ezáltal visszaszorítja a megfázás kellemetlen tüneteit. Nézete szerint nagyi húslevese, melybe a csodás alkotóanyagokon kívül egész lelke szeretete is belekerül, placebohatást is kivált.

    Mivel ő főzte, és biztosított a gyógyító hatásáról, valóban gyógyít is.

    Egy másik tudós, dr. Gail van Diepen rámutatott, hogy megfázáskor fontos a megnövelt folyadékbevitel. Az orron át távozott váladékot és a lázas állapotban kiizzadt folyadékot is pótolni kell. Ennek hiányában vészes kiszáradás következne be.

    A kutatók nem tudtak megnevezni egyetlen olyan alkotórészt sem, mely egyedüli felelős lenne a gyógyító hatásért. A tyúkhúsleves összes eleme, a fűszerek, a forró lé együttesen hat. Hidratálja és táplálja a testet. Bőségesen tartalmaz olyan zöldségeket, melyek rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban is gazdagok. Egy nagy tányér tyúkhúsleves biztosítja a napi ásványi anyag szükségletet. Ha ezt fogyasztod, hatásosan támogathatod immunrendszeredet a fertőzéses tünetek enyhítésében.

    Hozzávalók:

  • 2 és fél kg bontott tyúk
  • 6 db csirkeszárny
  • 3 db nagy vöröshagyma
  • 1 nagy édesburgonya
  • 3 paszternák
  • 2 nagy fehérrépa
  • 12 nagy sárgarépa
  • 5 zellergumó
  • 1 nagy csomó petrezselyemzöld
  • só és bors
  • Elkészítés:

    1. Tisztítsd meg a tyúkot, bontsd darabokra. Tedd hideg vízbe, és gyöngyöző vízben addig főzd, míg már nem habosodik (kb. 1 óra). A habot közben időről időre szedd le egy szűrőkanállal.

    2. Tedd bele a megmosott csirkeszárnyakat, a darabolt vöröshagymát, a megtisztított és hasábra vágott édesburgonyát, paszternákot, fehér- és sárgarépát, zellert. Főzd együtt, lassú tűzön, további másfél órán át. A tetejére került zsírt kanállal szedd le.  

    3. Add hozzá a petrezselymet is. 45 percig főzd vele.

    4. Vedd ki a húst, használd fel más ételekhez.

    5. Tedd a főtt zöldséget egy konyhai robotgépbe, és daráld finomra. Ha nincs géped, passzírozd át egy szűrőn.

    6. Ízesítsd sóval és őrölt borssal.

    Tipp

    Ezt a lét kisebb adagokban befagyaszthatod, és szükség esetén gyógylevesként fogyaszthatod.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.