MEDICINA

Lesújtó teszteredmény: Valóban környezetbarát a bambuszpohár?

Ha kicsiben is, de mindenki igyekszik, hogy a lehető legkevésbé terhelje a környezetet. Ennek egyik módja, hogy nem veszünk műanyagpoharas kávét, hanem helyette bambuszpoharasat fogyasztunk. Legalábbis egészen mostanáig ebben a hitben voltunk…
  • Szerző:

Alaposan lelombozta a környezettudatos vásárlókat egy német teszt: a termékek vizsgálatával foglalkozó Stiftung Warentest eredménye ugyanis az lett, hogy a bambuszpoharak többsége nemhogy nem környezetbarát, de egyenesen ártalmas is az élővilágra. A többször használatos bambuszpoharak közül 12 terméket vizsgáltak, és mindössze egyetlen egy ment át a teszten. Négyről kiderült, hogy a gyártó állításával ellentétben egyáltalán nem bomlik le biológiailag, öt termékből pedig egészségre káros anyagok kerülhetnek a forró italba.

Fotó: Profimedia

Ugyanis a bambuszpoharak többsége melamingyantát tartalmaz, ami nem csupán nem bomlik le, de káros is az egészségre és az élővilágra. Ugyanis a poharak gyártásakor a bambuszt porrá őrölik, majd melaningyantával keverik össze, hogy formázható legyen. Az anyag teljesen ártalmatlan, amíg 70 Celsius-fokig fel nem melegítik; csakhogy ezekbe a poharakba többnyire forró italokat töltenek, így a olyan anyagok válnak ki belőlük, amik megbetegedést okozhatnak. A teszt alapján a poharakat egyáltalán nem lett volna szabad forgalomba hozni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?