Létrehozva: 2016.02.17.

Ez a 8 étel annyira káros, hogy nem ennék meg a dietetikusok!

Akad jó néhány élelmiszer, ami szinte mindennap a tányérunkra kerül, pedig táplálkozási szakértõk óva intenek tõle. Ezeket az ételeket például egy dietetikus sem ajánlaná - sõt, meg sem enné!

Zsírmentes ételek

Bár valóban megspórolhatsz velük pár kalóriát, máshol drágán megfizetsz ezért. Például a cukortartalomban, amely ezekben a termékekben rendszerint magas – valahogyan csak pótolni kell a zsiradék nyújtotta ízélményt. Kerüld inkább a cukrot, a zsírok közül pedig válaszd az egészséges, telítetlen zsírsavakat, és fogyassz belőlük mértékkel. A vércukorszinted még akkor is stabilabb marad, ha egyszerű szénhidrátot eszel melléjük.

Dobozos gabonapelyhek

A reggelizőpelyhek többsége valóságos cukorbomba: formába préselt fehér liszt cukorba forgatva, sőt, néha még egy kis csoki is van köztük, csak hogy teljes legyen az élmény. Rost és más hasznos tápanyag viszont nemigen van bennük. Ha ilyet eszel, a vércukorszinted pillanatok alatt felszalad, tízkor pedig már kopog a szemed az éhségtől.

Habos, tejes, tejszínes kávéféleségek

Karamellás latte tejszínhabbal: jól hangzik, igaz? Ha viszont jobban megnézed akár 5-600 kalóriát is magadhoz vettél teljesen feleslegesen, mert hasznos tápanyag nemigen van egy nagy pohár ilyen csodában. A kávénak vannak hasznos tulajdonságai, de nem kell tejszínnel és több kanál cukorral elrontani. Ha nagyon nem szereted tej nélkül, akkor tegyél bele egy kevés sovány tejet és édesítőszert.

Készételek

Amikor egy teljes vacsora ott van a dobozban, akkor biztos lehetsz benne, hogy erőteljesen feldolgozott, agyoncukrozott és agyonsózott étel kerül az asztalodra. Jobb, ha inkább otthon főzöl, amikor csak lehet.

Bő zsiradékban sütött ételek

hatalmas a zsírtartalmuk, különösen telített és transzzsírból van bennük sok, amelyek különösen ártalmasak. Így aztán az olajban sütött ételek fogyasztása remek módja annak, hogy a rossz koleszterin szintjét az egekbe emeld. A zsiradékkal alapjáraton nincs nagy baj, de inkább a telítetlen zsírokat keresd, egyél avokádót, dióféléket és halat. Olajban sütés helyett pedig inkább párolj vagy grillezz.

Uzsonnasütik

Ha nagyon éhes vagy, könnyű felmarkolni egy szelet előrecsomagolt sütit a benzinkútnál vagy az automatából, máris azt hiszed, hogy ettél valamit. Pedig csak jó adag fehér lisztet, cukrot és adalékanyagokat vettél magadhoz, hiába mosolyog az eper a csomagoláson. Egyél inkább egy banánt, jobban jársz.

Cukormázas finomságok

Egy kis zsír, cukorral és színezékkel dúsítva: akármilyen finom is, kerülj el mindent messzire, amit cukormázzal díszítettek. Csak a vércukorszintedet löki fel az egekbe, és az értékes kalóriák helyét foglalja el – és persze tegyük hozzá azt is, hogy amire ilyesmit kennek, az már önmagában sem az egészség letéteményese.

Feldolgozott húsok

A szalonna, a sonka, a virsli, a kolbász egyre több forrás szerint ártalmas az egészségre: növelik a szívbetegségek, de még a daganatos betegségek kockázatát is. Tele vannak telített zsírokkal, és tartósítószerként szintén ártalmas nitrátokat tartalmaznak – ezeket a vegyületeket többféle daganatos megbetegedéssel is kapcsolatba hozták.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!