MEDICINA

Koronavírus vagy év végi kimerültség? Így ismerd fel a különbséget!

Mindenki tart tőle, hogy kitör rajta a betegség. De vajon tényleg a Covid-19 első tünetét érzed, amikor halálosan kimerült vagy? Egy szakértő elárulta, mire figyelj!
  • Szerző:

Nem vitás, hogy a koronavírus alattomosan terjed: mivel senki nem tudja, hogyan reagálna rá a szervezete, sokan figyelik magukat, és a legenyhébb tünetet is gyanúsnak tartják. Bár a fáradtság igen gyakori tünet, a Johns Hopkins Center vezető orvosa szerint nem minden esetben a koronavírus áll a kimerültség hátterében. Dr. Amesh Adalja szerint nem ennyire egyszerű a helyzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixbay.com

Egyrészt kimerültséget minden vírusfertőzésnél érez az ember, ami annak köszönhető, hogy az immunrendszer ezerrel dolgozni kezd, és a szervezet minden erőforrását arra fordítja, hogy leküzdje a fertőzést. Így nem csoda, hogy a covid-19 három leggyakoribb tünete között szerepel a fáradékonyság is. Ugyanakkor a mai túlhajszolt életvitel mellett sokszor fertőzés nélkül is érezhetsz kimerültséget. A doktor szerint figyelni kell a többi tünetet is, hiszen rendkívül ritka, hogy a koronavírus fertőzés egyetlen jele a kimerültség legyen.

Betegség 01

Fotó: Pixabay.com

Először is gondold végig, hogy nem vállaltál-e többet magadra, mint amennyit bírsz, nyilatkozta dr. Adalja a Health magazinnak. Többet dolgozol-e mostanában, mint korábban, többet tanulsz-e? Könnyen lehet ugyanis, hogy mindössze arról van szó, hogy túlhajtottad magad, és ideje lenne kipihenned magad. Ugyanakkor, ha nem csupán fáradtnak érzed magad, de egyéb tüneted is van, például láz, száraz köhögés vagy a szaglás és az ízérzékelés elvesztése, akkor mihamarabb hívd az orvosodat.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?