MEDICINA

Ezek a poszt-Covid tünetek a huszonévesek szervezetében is jelen vannak

Fura ízek, fantomszagok, fáradtabb test, nehézlégzés, ezek mind olyan tünetek, amik a Coviddal jöttek, de az emberek egy részének szervezetéből nem tűnnek el a vírus leküzdése után sem. Egyre többször találkozhatunk olyan emberekkel, akik bár túl vannak a koronavíruson, még sincsenek olyan állapotban, mint a fertőzés előtt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A poszt-Covid ráadásul a fiatal erős immunrendszerrel rendelkezőknél is jelentkezik, vagyis amikor a fiatal enyhe tünetekkel átvészeli ugyan a vírust, utána viszont hónapokon keresztül nyögi annak következményeit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezek a poszt-Covid tünetek a huszonévesek szervezetében is jelen vannak

Fotó: Shutterstock

Fémes illatok

„Novemberben estem át a betegségen, pár napig gyenge voltam, megfázásszerű tüneteim voltak, két napig lázasan feküdtem, fájtak az ízületeim, ízeket nem éreztem, utána még néhány napig levertség és rosszkedvűség, de egészen jól átvészeltem - árulta el lapunknak az egyetemistaként online oktatásban résztvevő Krisztián, majd hozzátette:

„Viszont azóta majdnem 5 hónap telt el, és még mindig nem jött vissza teljesen a szaglásom. Ráadásul van egy furcsa tünetem, ha parfümöt fújok magamra, vagy valami intenzívebb illatú tárgy van a közelemben, azonnal fémes illatot kezdek érezni.”

Szagok, de mások nem érzik

A szaglás elvesztéséről, majd csak részleges visszakapásáról mesélt nekünk a 25 éves Vivien is, aki megosztotta lapunkkal, hogy nagyon hasonló poszt-Covid tünettel rendelkezik:

„Minden a szaglásom elvesztésével kezdődött, majd amikor meggyógyultam észrevettem, hogy nem jött teljesen vissza. Ezután egy rendszeresen előforduló furcsaságot vettem észre a testemben, amikor hirtelen felülök az ágyban, vagy ülőhelyzetből gyorsan elindulok, akkor elkezdek fura szagokat érezni a levegőben, ezeket azonban csak én érzem, senki más” – nyilatkozta a Metropolnak Vivien.

Feledékenység

„December 23-án kaptam el a Covidot és nagyjából február közepén ért véget. Az elején nagyon rosszul voltam, utána pedig folyamatos hőemelkedés plusz fejfájás kísért heteken keresztül. Ráadásul vérhígítót is szednem kellett. Nálam a poszt-Covid úgy jelentkezik, hogy ha lépcsőzöm, vagy csak simán felmegyek az emeletre vagy egy dombra, akkor nagyon fáj a tüdőm és sokkal feledékenyebb is vagyok, mint a fertőzés előtt„ – mesélte megrázó tapasztalatait a 23 éves Kitti a Metropolnak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?