tóth gabi
Azt hitted, a kávé egészségtelen? Gondold újra! A világ számos táján egészségesnek, sőt, a hosszú élet egyik titkának tartják ezt a fekete italt. Csak az nem mindegy, miből, és hogyan készíted el. Megmutatjuk, mire figyelj.
A minőség itt sem mellékes. Ha kávéivás után megfájdul a fejed, vagy remegni kezdesz, az sokszor nem magának a kávénak köszönhető, hanem a kávébabban maradó méreganyagoknak, például növényvédőszer-maradványoknak. Ha méregmentes kávét szeretnél, keress egy kicsit jobb minőséget, vagy a biotermékeket. Kulcsszavak a csomagoláson: organic, single origin, fair trade organic.
Kerüld a műanyagot! A kávéfőződben minél kevesebb legyen a műanyag alkatrész, mivel a kávéfőzés hőjében a műanyagból káros, a hormonrendszert megzavaró vegyületek oldódhatnak ki. Ugyanez az oka, hogy az olcsó fém berendezések sem a legjobbak. A legegészségesebbek az „üveglombikos” kávéfőzők, vagy a minőségi eszpresszógépek. És persze a műanyag poharas kávétól is tartsd távol magad.
Időzíts okosan! A legjobb, ha délután kettő előtt, étkezés közben vagy közvetlenül utána kávézol, hogy a fekete ne zavarhassa meg az alvásritmusod.
Párosítsd jól! Reggel ne csak a kávét hörpintsd fel, hanem ülj le egy kiegyensúlyozott, fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot is tartalmazó reggeli mellé. Így kisebb az esélye, hogy egész délelőtt üres tankkal ketyegsz, délután pedig rárontasz a hűtőre.
Égess több zsírt! Edzés előtt egy kávé felpörgeti az anyagcserédet, így segít zsírt égetni. Ha viszont edzés után iszod meg, feleslegesen növeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetedben, így nehezen fogsz a sportolás után visszatalálni a nyugalmi állapotba.