MEDICINA

Kiderült, ezért nagyon veszélyes az e-cigaretta

Sokan a leszokás felé vezető út első lépéseként választják az elektromos cigarettát, azt gondolva, hogy nem olyan ártalmas, mint a hagyományos változat. Ám nemrég kiderült, hogy ennek a cigarettafajtának is vannak súlyos – akár halálos veszélyei.

Az Egyesült Államokban már több olyan halálesetet is regisztráltak, amelyek bizonyíthatóan az e-cigaretta használatával függenek össze, de ennél sokkal nagyobb azoknak a száma, akik kórházba kerültek az e-cigaretta miatt. Jellemzően fiatal férfiaknál jelentkeztek a rejtélyes légúti panaszok, amelyeket a cigaretta egyik összetevője, egy még pontos azonosításra váró vegyi anyag okozott.

e-cigaretta 1

Fotó: Pixabay.com

Pedig az elektromos cigarettát épp azért választják sokan, mert azt gondolják, hogy mentes a hagyományos cigarettában levő káros anyagoktól, csak nikotint juttat a szervezetbe – és ennek adagját is egyre csökkenteni lehet, ha az illető a leszokást választja. Több amerikai városban és államban már be is tiltották ezt a cigarettát, és az Egészségügyi Világszervezet sem ajánlja a leszokóban lévőknek.

e-cigaretta 2

Fotó: Pixabay.com

A világszervezet jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy az elektromos cigaretták nem jelentenek segítséget a daganatos betegségek elleni harcban, és valójában a dohánycégek piacbővítésének részét képezik. Bár az e-cigaretta nem tartalmaz kátrányt, a benne levő nikotin ugyanolyan káros, akár sima, akár e-cigarettában szívjuk el. Sajnos a fiatalok is egyre nagyobb mértékben szoknak rá, épp ezért érdemes volna szabályozni a forgalmát.

Az elmúlt hónapokban több olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, amelyek szerint az e-cigaretta szívása károsítja az agy működésében részt vevő őssejteket, és az e-cigit szívók körében a szívbetegségek is gyakrabban fordulnak elő.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?