MEDICINA

Ijesztő adatokat tettek közzé a tudósok a marihuánás cigarettát szívókkal kapcsolatban

Egy új kutatás szerint azokat, akik rendszeresen szívnak marihuánás cigarettát, nagyobb valószínűséggel fenyegeti egy rossz esetben akár halálos betegség. De vajon mi ez, és mégis mekkora a veszély?
címkék:

Az amerikai kutatók közel 43 000, 18 és 44 év közötti felnőttet vizsgáltak egy teljes éven keresztül, 2016 és 2017 között, és arra jutottak, hogy aki hetente legalább háromszor szív marihuánát, annál a stroke kockázata két és félszeresére nő a nemdohányzókhoz képest. Azok esetében pedig, akik a kannabisz mellett cigarettáztak vagy elektromos cigarettát is szívtak, háromszoros kockázatot mértek. A kutatás tehát újabb bizonyítékot vonultatott fel a marihuána és a stroke kapcsolatát illetően.

Marihuána 02

Fotó: Pixabay.com

A tudósok szerint az orvosoknak figyelmeztetniük kellene erre a kockázatra a pácienseiket, már csak azért is, mert a könnyű drognak számító marihuána egyre könnyebben elérhető, és több helyen az orvosi használata is engedélyezett. Azt már korábbi vizsgálatok is bebizonyították, hogy a marihuána füstje veszélyesen szűkíti az agyi ereket, ezzel pedig akár stroke-ot is indukálhat.

Marihuána 01

Fotó: Pixabay.com

A marihuánás cigarettát szívókról azt is megállapította a kutatás, hogy általában fiatalabbak, alacsonyabb végzettségűek, és fizikailag aktívabbak voltak, mint a kontrollcsoport. Gyakrabban fordult elő náluk az ivás és a dohányzás vagy az elektromos cigaretta használata is. Bár ezek szerint a tényezők szerint a kutatók korrigálták az adatokat, ezek a változók valamelyest befolyásolhatták az eredményt. Az viszont biztos, hogy a stroke egyéb rizikófaktoraival, például magas vérnyomással élő fiatal kannabisz-használók esetében mindenképp nő az akár fiatalon elszenvedett stroke rizikója. A stroke pedig világszerte az egyik vezető halálok, amely ha nem halálos, akkor is tartós egészségkárosodáshoz vezethet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?