MEDICINA

Így teszi tönkre a fogakat a koronavírus

Ahogy kezdi kiismerni a tudomány az új kórokozót, úgy bukkannak fel az egyre hátborzongatóbb sztorik. Most egy olyan jelenségre hívták fel szakértők a figyelmet, ami a legtöbb embernek álmában se jutott volna eszébe.
címkék:
  • Szerző:

Hat hónapja van jelen az életünkben a covid-19 nevű betegséget okozó új koronavírus, és mostanra biztosan kijelenthető, hogy alaposan felforgatta a mindennapokat. Rengeteg tanulmány és cikk született már a fizikai tünetekről, de a hosszú távú lelki hatásait még nem tudhatjuk. Az mindenesetre biztos, hogy a járvány tömegeknek okoz tartós szorongást és stresszt – ami kihat a fogakra egészségére is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Ugyanis sok esetben a folyamatos, erős stressznek kitett emberek éjszaka, álmukban összeszorítják az állkapcsukat, és csikorgatják a fogaikat. Ez pedig a felszín kopásához, és később akár fogszuvasodáshoz vezethet – de tönkreteszi a foggyökereket, a fogínyt is. Nemrégiben egy New York Times-ban megjelent cikkben Tammy Chen fogorvos úgy nyilatkozott, hogy azóta, hogy júniusban újra kinyitotta a rendelőjét, átlag napi három, fogkopásos beteggel találkozik. A legtöbb esetben a fogcsikorgatást a stressz okozza, de a járvány óta van egy másik kiváltó ok is.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció!)

Amikor terjedni kezdett a kórokozó, világszerte rengeteg iroda átállt az otthoni munkavégzésre, ami egyenes úton vezethet az éjszakai fogcsikorgatáshoz. Ugyanis otthon sokan nem ügyeltek arra, hogy megfelelő pózban üljenek a számítógép előtt, a többségnek nincs is anyagi lehetősége kialakítani a megfelelő munkaállomást – vagyis a nap nagy részében egy laptop előtt görnyednek, fejüket lehajtva, a lehető legrosszabb pozícióban. Így ugyanis a nyakban lévő idegek és a vállizmok befeszülnek, ami hatással van az állkapocsra is – vagyis meglehet, még stressz se kell az éjszakai fogcsikorgatáshoz, elég a rossz pozitúra.

Fotó: Pixabay.com

Szerencsére lehet küzdeni a fogcsikorgatás ellen, méghozzá úgy, hogy az ember mindent elkövet, hogy lelazuljon éjszakára – lelkileg is, és fizikailag is. Vagyis aki tudja, hogy nem jó pózban ül a gép előtt, esténként végezzen nyújtógyakorlatokat, akik stresszre hajlamosak, ők pedig vegyenek egy jó forró fürdőt lefekvés előtt; de érdemes relaxációs légzésgyakorlatokat is végezni. Ha pedig ezek egyike se segít, célszerű felkeresni a fogorvost, hogy adjon segítséget.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?