MEDICINA

Túl sokat ülsz számítógép előtt? Ez a szemüveg segít!

Hol vannak már azok az idők, amikor az ember a nappal együtt kelt, és a tyúkokkal feküdt le. Amíg a sötétség-világosság szabályozta az életritmusunkat, nem is volt baj. Ma már - hála a technikának - éjfél után is nappali világosságban dolgozunk, merően bámulva a számítógép kék fényébe

A történelem előtti időkben az emberiség a napfénnyel kelt, és napnyugtakor a Nappal együtt hajtotta fejét nyugovóra. Ez az életbeosztás azóta igencsak megváltozott. A mesterséges fény az emberi lény számára még mindig újdonság, nem tudott alkalmazkodni hozzá. A biológiai óránk teljesen megzavarodik, amikor este 11-kor még „nappali világosság” vesz bennünket körül – hála a villanyvilágításnak és a laptop kék fényének

Mire jó a kékes fény?

Nappal a kékes fény élénkké tesz, elűzi a melankóliát, depressziót. Jobban működik tőle az agyad, rövidül a reakcióidő, könnyebben megy a koncentrálás.

Miért kell blokkolni este a kék fényt?

Este minden mesterséges fény, de főként az adathordozók, a televízió kék-zöld színtartományba eső fényei megzavarják a melatonin termelést. Az okos eszközök elterjedésének "hála" ma már népbetegség az inszomnia, azaz az alvászavar.

Alkonyat után, de legkésőbb lefekvés előtt egy órával tegyél fel egy narancs- vagy borostyán színű bevonatú védőszemüveget. Mire ágyba kerülsz, sokkal könnyebben, gyorsabban alszol el.

Ha a televízió vagy más készülék bekapcsolva marad, akkor alvás közben is érdemes magadon tartani a spéci szemüveget. Miért? Mert a becsukott szemeden keresztül is észleli agyad a kék fényt, és ugyanúgy meggátolja az elalvást.

A kékes fényt elnyelő védőbevonatú szemüveg nagyon drága mulatság. Ha nincs rá pénzed, elég, ha egy munkafelszerelést árusító üzletben szerzel be egy narancssárga szemüveget.

 

Ez is remekül beválik. Neked is megér egy próbát.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?