MEDICINA

Honnan tudod, hogy cukorbeteg lettél? Ezt figyeld!

A cukorbetegség nem minden esetben jelentkezik egyértelműen. Megmutatjuk, mik azok a kevésbé ismert tünetek, amelyek az állandó szomjúságérzet mellett szintén arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben a vércukorszintünkkel.
címkék:
  • Szerző:

 

  1. Fáradtság, tartós kimerültség

Ha túl magas a vércukorszint, a szervezet képtelen rendesen feldolgozni a cukrot. Emiatt nem hatékony a szervezet energiafelhasználása, és a sejtek nem jutnak elég táplálékhoz. Ezért folyamatosan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, minden különösebb ok nélkül.

  1. Gyakori vizelés

A vesék nem tudják feldolgozni a bevitt folyadékot, így a test folyamatosan próbálja kiegyenlíteni a vércukorszintet a vérben és a sejtekben. Ehhez kivonja a sejtekből a folyadékot, ami gyakori vizelési ingerrel jár.

  1. Szájszárazság, állandó szomjúság

Mindkettő arra utal, hogy túl nagy a folyadékveszteség. Természetesen inni kell ilyenkor, de mindenképpen vizet, vagy teát és limonádét cukor nélkül.

  1. Impotencia

A merevedési nehézségek hátterében is állhat magas vércukorszint. Az erekcióhoz egészséges idegrendszerre, jó vérkeringésre és kiegyensúlyozott hormonháztartásra. Mivel a magas vércukorszint mindezt befolyásolja, lehet a merevedési zavar hátterében is a magas vércukorszint.

  1. Visszatérő fertőzések

A húgyúti fertőzések megjelenése is intő jel; férfiaknál és nőknél egyaránt. A magas vércukorszint nagyon kedvez a baktériumoknak, és jó táptalaja a gyulladásnak.

  1. Száraz bőr

Egyik legbiztosabb jele a magas vércukorszintnek, hogy kiszárad a bőr, és bárhogy hidratáljuk, nem javul az állapot. Logikus, hiszen a sok vizeléstől folyadékot vesztünk. A leggyakoribb a lábszár szárazsága.

  1. Koncentrációs nehézségek

Ha magas a vércukorszintünk, nem jut elég táplálék az agysejknek sem. Emiatt lelassulhat a gondolkodás, nem tudunk koncentrálni, nehezebben döntünk.

  1. Homályos látás

A kiszáradás befolyásolja a szem sejtjeit is; nehezebben tud fókuszálni.

  1. Lassan gyógyuló sebek és vágások

A magas vércukorszint miatt sérül az érrendszer is. Így lassabb a keringés, kiváltképp a végtagokban, ami miatt a gyógyuló szövetek nem kapnak elég energiát.

címkék:
És ezeket olvastad már?