RETRO RÁDIÓ

Ezt teszi a testeddel az erős paprika, ha heti négyszer bevállalod

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2019. 12. 26. 21:20

Aki szeretne megelőzni néhány csúnya betegséget, jobb, ha megkedveli a fűszeres ételeket. A kutatók szerint ugyanis az erős paprika tartós fogyasztása kifejezetten egészséges!

Olasz kutatók 23 000 önkéntest figyeltek meg nyolc éven keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy a heti négyszeri erőspaprika-fogyasztás csökkentheti a halálos szívroham kockázatát. Azok a résztvevők ugyanis, akik pikáns ételek rendszeres, legalább heti négyszeri fogyasztásáról számoltak be, jóval kevésbé voltak kitéve az idő előtti halálozás kockázatának. Az ő esetükben akár 40 százalékkal is kisebb volt a veszély!A kutatók azt is megállapították, hogy az erős ételek még azoknak a szívére is jó hatással voltak, akiknek az étrendje egyébként nem minősült egészségesnek.

Fotó: Pixabay.com

A jó hatás hátterében valószínűleg a kapszaicin nevű, a paprika csípősségét adó vegyület áll. Más kutatók viszont vitatják az erős paprika szívvédő hatásával kapcsolatos eredményeket. Szerintük a szívvédő hatást azért sikerült kimutatni, mert a vizsgált önkéntesek Olaszország egy olyan régiójában, Molise-ben élnek, ahol a mediterrán étrend, amelyet a világon a legegészségesebb étrendek egyikének tartanak, általánosnak számít. Ez az étrend bővelkedik zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, hüvelyesekben, halban és egészséges zsiradékokban, például olívaolajban, míg vörös hús, tojás és tejtermék mértékkel szerepel benne.

A megfigyelt önkéntesek közül a 8 év folyamén 1236-an hunytak el, legtöbbjük daganatos betegségben Ezek a betegségek feleltek a halálesetek egyharmadáért, és nagyjából ennyit tett ki a szív- és érrendszeri halálesetek száma is.

Fotó: Pixabay.com

Rendszeres erőspaprika-fogyasztásról a résztvevők 24 százaléka számolt be, míg az alanyok harmada egyáltalán nem fogyasztott erős paprikát. A tanulmány szerint azoknál, akik legalább hetente négyszer fogyasztottak pikáns, fűszeres ételt, 23 százalékkal kisebb volt annak kockázata, hogy még a kutatás befejezése előtt elhaláloznak. A szívrohamból eredő elhalálozás kockázata 40, a szívkoszorúér-betegségből eredő halál kockázata 34 százalékkal volt kisebb a rendszeres erőspaprika-fogyasztók körében, míg a daganatos betegségből eredő halál kockázata 10 százalékkal volt kisebb azoknál, akik nem fogyasztottak erős paprikát.

Dr. Marialaura Bonaccio, a kutatás vezetője szerint ez a védő hatás független volt attól, milyen étrendet követett egyébként az illető: az egészséges mediterrán, és a kevésbé egészsége sétrend esetén ugyanúgy megfigyelhető volt. Dr. Licia Iacoviello, a kutatás másik szerzője szerint az erős paprika az olasz kutúra része, jó hatásáról már évszázadok óta beszámoltak, ám a tudomány most talált rá először bizonyítékot. Ahhoz azonban további vizsgálatokra lesz szükség, hogy átlássák, pontosan hogyan is hat az erős paprika az egészségre.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.