RETRO RÁDIÓ

Ezért nagyon egészséges a savanyúság leve, soha ne öntsd ki

Ezért nagyon egészséges a savanyúság leve, soha ne öntsd ki
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2018. 08. 18. 13:00

Mi a jó abban, ha megiszol egy pohárka savanyú uborkalevet? Legfeljebb másnaposság ellen érdemes - gondolhatnád. Pedig sokan vannak, akik meggyõzõdéssel kortyolgatják, mégpedig meglepõ alkalommal.

Sokan esküsznek rá, hogy dőreség a lefolyóba löttyinteni a savanyú uborkák után, a befőttes üveg alján lötyögő, fűszeres, savanyú levet. Szerintük egy kemény edzés után a legjobb szer, amelytől a beállt izmok kilazulnak.

De hát mit is tartalmaz a savanyú uborka leve?

Vizet, sót és az uborka levét. A savanyításhoz ugyanis só szükséges.

Miért hat?

Az intenzív, egy órát meghaladó edzés alatt igen erősen megizzadsz. Ennek során tetemes mennyiségű elektrolit, azaz só, kálium, kalcium, magnézium távozik a szervezetedből. Az egészséges vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához elsőrendű fontosságú a folyadék, a vizes bázisú sóoldatok gyors pótlása.

A jó, sós uborkalé ultragyors sebességgel visszaállítja tested normális, hidratált állapotát.

Van más pozitív hatása is az uborkalének?

Van bizony! Mégpedig az erőteljes, emésztést segítő hatása. A savanyítás, azaz a fermentáció folyamata alatt jótékony baktériumok, probiotikumok keletkeznek a lében. Ezek létfontosságúak az egészséges emésztés érdekében.

Utálod csak úgy felhajtani? Máshogy is felhasználhatod!

Húsízesítés: Öntsd a pulyka- vagy sertésszelet pirításához a serpenyőbe. Az uborkalé intenzív íze miatt más fűszerre nem is lesz szükséged.

Marinálás: Mártsd a marha- vagy sertésszeletet savanyú uborkalébe, és tedd hűtőbe 1-3 órára.

Zöldségsavanyítás: Az ecetes uborkában már tökéletesen összeértek az ízek. Ezt a finom nedűt kár lenne elpocsékolni. Ha kifogyott az üvegből az uborka, öntsd a levet az újonnan elkészített, feldarabolt, lereszelt zöldségekre. Így készíthetsz szuper gyorsasággal újabb adag, remek savanyúságot.

Reszeld le a káposztát, a répát, a retket, és öntsd rá a levet. Vagy moss egy újabb adag uborkát, és töltsd rá a savanyú folyadékot.

Egy éjszaka alatt újratermeled a napi betevő savanyúságot. És milyen remek frissítő ez a forró nyári napokon!

Ejtett tojás: Ehhez ugye a forró vízhez 1 evőkanál ecetet szoktál adni. Most próbáld ki az uborkalével! Csodájára jár majd minden ismerősöd, aki az így készített finomságot megkóstolja.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.