kulcsár edina
Mi a jó abban, ha megiszol egy pohárka savanyú uborkalevet? Legfeljebb másnaposság ellen érdemes - gondolhatnád. Pedig sokan vannak, akik meggyõzõdéssel kortyolgatják, mégpedig meglepõ alkalommal.
Sokan esküsznek rá, hogy dőreség a lefolyóba löttyinteni a savanyú uborkák után, a befőttes üveg alján lötyögő, fűszeres, savanyú levet. Szerintük egy kemény edzés után a legjobb szer, amelytől a beállt izmok kilazulnak.
Vizet, sót és az uborka levét. A savanyításhoz ugyanis só szükséges.
Az intenzív, egy órát meghaladó edzés alatt igen erősen megizzadsz. Ennek során tetemes mennyiségű elektrolit, azaz só, kálium, kalcium, magnézium távozik a szervezetedből. Az egészséges vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához elsőrendű fontosságú a folyadék, a vizes bázisú sóoldatok gyors pótlása.
A jó, sós uborkalé ultragyors sebességgel visszaállítja tested normális, hidratált állapotát.
Van bizony! Mégpedig az erőteljes, emésztést segítő hatása. A savanyítás, azaz a fermentáció folyamata alatt jótékony baktériumok, probiotikumok keletkeznek a lében. Ezek létfontosságúak az egészséges emésztés érdekében.
Húsízesítés: Öntsd a pulyka- vagy sertésszelet pirításához a serpenyőbe. Az uborkalé intenzív íze miatt más fűszerre nem is lesz szükséged.
Marinálás: Mártsd a marha- vagy sertésszeletet savanyú uborkalébe, és tedd hűtőbe 1-3 órára.
Zöldségsavanyítás: Az ecetes uborkában már tökéletesen összeértek az ízek. Ezt a finom nedűt kár lenne elpocsékolni. Ha kifogyott az üvegből az uborka, öntsd a levet az újonnan elkészített, feldarabolt, lereszelt zöldségekre. Így készíthetsz szuper gyorsasággal újabb adag, remek savanyúságot.
Reszeld le a káposztát, a répát, a retket, és öntsd rá a levet. Vagy moss egy újabb adag uborkát, és töltsd rá a savanyú folyadékot.
Egy éjszaka alatt újratermeled a napi betevő savanyúságot. És milyen remek frissítő ez a forró nyári napokon!
Ejtett tojás: Ehhez ugye a forró vízhez 1 evőkanál ecetet szoktál adni. Most próbáld ki az uborkalével! Csodájára jár majd minden ismerősöd, aki az így készített finomságot megkóstolja.