MEDICINA

Ezek a legjobb módszerek, hogy leküzdd a szorongást!

Szinte mindenkit utolér ez az érzés olykor.

Nincs ember, aki ne találkozott volna a szorongás érzésével életében legalább néhány alkalommal. Szorító mellkasi érzés, erős szívdobogás, izzadó tenyér, bizonytalanság érzete, szédülés, zakatoló gondolatok, fülzúgás – a tünetek tipikusak, mégis rengeteg formában jelenhetnek meg. Jó esetben olyan alkalmakról beszélünk, amikor konkrét, kiváltó okhoz köthető ez a rémes állapot. Másoknál általános problémát okoz és olyan szindróma, amellyel kitartóan kell foglalkozni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bármelyik csoportba is tartozol, mindenképpen érdemes bevetned azokat a trükköket, melyeket most mutatunk, mert sokkal jobb életminőséggel, kiegyensúlyozottabban és lelkileg-testileg egészségesebben tudod élvezni a mindennapokat.

Sport

Akár a pénz, akár az idő okoz gondot a rendszeres sportolásban, jó hírünk van: már az is nagyon-nagyon hasznos, ha otthon szánsz napi 15 percet arra, hogy megmozgasd a tested. Legyen szó otthoni guggolásról és gimnasztikáról, futásról a szabadban, jógázásról vagy pingpongról: az edzés az orvosok szerint a tökéletes recept a szorongás elűzésére. Eltereli figyelmed, endorfint szabadít fel, magabiztosságot ad, bizonyítottan eredményes.

Napfény

Tölts naponta legalább félórát a szabad levegőn. Tegyél meg néhány megállót gyalog, menj el sétálni, sportolj a szabadban: szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát, fizikai és lelki értelembe is gyógyító hatású, gyulladáscsökkentő, sőt még a nemi hormonok szabályozásában is nagy szerepet játszik. Az sem baj, ha nincs verőfényes napsütés: lényeg a természetes fény, akár még borongósabb időben is!

Beszélgetés

Sokszor már az is segít a szorongás feloldásában, ha az ember átbeszélheti valakivel félelmét, vagy akár éppen azt a helyzetet, hogy valami miatt megmagyarázhatatlanul aggódik. Fontos, hogy a beszélgetés ne önsajnálatba torkolljon, ne váljon valamiféle mantrává, inkább a megoldás felé vezessen. Ha a szorongás már szerves része a mindennapjaidnak, akkor egyáltalán nem szégyen szakember segítségét kérni. A fűtőtestet is ellenőriztetjük, hogy minden rendben van-e vele, nem igaz? Akkor miért ne lennénk elővigyázatosak és felelősek a lelkünkkel is?

Alvás

Napokon átívelő alvásba menekülni csábító ugyan, viszont sokszor többet árt, mint használ. Ugyanakkor a túl kevés alvás szintén megnehezíti a mindennapokat. A legtökéletesebb az, ha törekszel a napi 8 órányi pihenésre, lehetőleg hasonló időpontokban lefekve és felkelve. A rendszer és a keretek biztonságérzetet adnak, az alvás pedig oldja a stresszt.

Figyelemelterelés

Ha azon kapod magad, hogy félelmeid és szorongásod tárgya körül forog már túlságosan is az agyad, akkor kényszerítsd arra, hogy más irányba koncentráljon. Törődj a hobbiddal, kezdj bele egy szekrényfelújításba, állj neki nyelvet tanulni, esetleg olvass minden este 1 órát. Lényeg, hogy iktass be olyan tevékenységet, amikor agyad kikapcsol, és programozottan másfelé koncentrál, mint amerre a nyomasztó köröket futja.

instagram

Gyógynövények

Az ellazulásban és a relaxációban is sokat tudnak segíteni a gyógynövények. A citromfű, a levendula és a macskagyökér is remek szolgálatot tesz, elsősorban abban, hogy egy alapvetően kiegyensúlyozott állapotot érj el és tudj megtartani. Tea és illóolajok formájában is jó döntés kipróbálni őket.

Tudatosság

Ha elfog a pánikszerű rosszullét, feltétlenül koncentrálj arra, hogy ijesztő ugyan az érzés, mégsem fog történni semmi baj! Nincs mit szégyellned, és nincs miért aggódnod sem: ahogyan jön, úgy el is fog múlni a szorongás, és ugyanúgy, ahogyan már korábban is túlélted, most is túl fogod. Ismételd magadban el többször a következő gondolatot: „Amit most érzek, az szorongás. Egészséges vagyok, minden rendben van, a tünetek csupán átmenetiek. Minden rendben van, kitartok és aktívan teszek érte, hogy kiegyensúlyozott legyek.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?