MEDICINA

Életmentő lehet: Ezt tedd a házi elsősegély-dobozba

Köztudott, hogy a legtöbb baleset otthon történik. A konyha a legveszélyesebb hely, de a barkácsolás, a ház karbantartása is sok sérülést okoz. Nem véletlen, hogy sokan előre felkészülnek a bajra, és tartanak otthon elsősegély-felszerelést.
  • Szerző:

Gyógyszeres doboz minden háztartásban van, amiben a lázcsillapítók mellett sokszor helyet kapnak a vitaminok is – de kötszereket is érdemes tartani otthon. Hiszen bármikor előfordulhatnak olyan sérüléseket, amiket azonnal el kell látni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Égési sérülések, vágások, szálka, rovarcsípések bármikor előfordulhatnak otthon, és akkor még nem beszéltünk a mélyebb vágásokról, amiket be kell kötözni, míg a sérült eljut a sürgősségire, vagy míg kiérkezik a mentő. Érdemes a lehetséges helyzeteket figyelembe véve összeállítani a csomagot. Fertőtlenítőszerre és gumikesztyűre mindenképpen szükség van, hiszen minden égést, marást vagy vérzést azonnal fertőtleníteni kell. Fontos, hogy olyan fertőtlenítőt válasszunk, ami a sebbe is belekerülhet, és senki nem allergiás rá a családban.

Fotó: Profimedia

Ragtapasz alapvető, hogy van minden háztartásban, de az égési sérülésekhez és a mélyebb, nagyobb sebekhez nem elegendő. Érdemes égési kötszert tartani otthon, a sebkötözéshez, vérzéselállításhoz pedig mull-lapot és mullpólyát is tegyünk az elsősegély-dobozunkba. Nem árt, ha van otthon egy csomag hálós kötöző sem.

Fotó: Profimedia

Nyáron a rovarcsípéseket kell kezeljük, erre érdemes allergia és viszketés elleni készítményeket tartani otthon. Legalább egyféle fájdalomcsillapító tabletta is legyen a csomagban, ahogyan lázcsillapító is. Ugyanígy alapkellék legalább egy lázmérő is a családi patikában.

Fotó: Pixabay

A házi elsősegély-dobozt érdemes száraz, fénytől védett helyen tartani, úgy, hogy gyerekek ne férjenek hozzá. A gyógyszereket a saját csomagolásukban tartsd, és mindig figyeld, hogy lejárt-e a szavatosságuk. Ugyanez a kötszerekre is igaz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?