MEDICINA

Ettől a vitamintól függ, hogy vészeled át a koronavírus-fertőzést?

Kutatások szerint kapcsolat lehet a D-vitamin szintje és a koronavírus-fertőzés lefolyása között. De vajon mire kell odafigyelnünk?
  • Szerző: H. G.

Az írországi Trinity College kutatói szerint összefügghet a D-vitamin hiánya, és a koronavírus magasabb halálozási rátája. A vizsgálat során olyan országokból kértek be a az idősebb lakosok D-vitamin szintjét vizsgáló adatokat, ahol különösen súlyos volt a koronavírus-járvány. Azokban az országokban, ahol a járvány első hullámában sokan haltak meg a vírustól – még a mediterrán éghajlatú Olaszországban és Spanyolországban is – nagy számban mutattak ki D-vitamin hiányt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

D-vitamin 01

Étrend-kiegészítővel is pótolhatjuk! Fotó: Pixabay.com

Érdekes tény, hogy az északi országokban, például Norvégiában, Finnországban és Svédországban, amelyekben pedig jóval kevesebb a napsütés, mint Dél-Európában, kisebb volt a D-vitamin hiányban szenvedők aránya. Ennek az étrendkiegészítők, illetve egyes élelmiszerek vitaminokkal való dúsítása lehet a magyarázata.

A D-vitamin a csontok és az immunrendszer őre

A D-vitamin rendkívül fontos a csontok és az izmok egészsége szempontjából, de még a depresszió tüneteit is képes enyhíteni. A szervezet a napfény hatására állítja elő, de a D-vitaminban gazdag ételekből, például a lazacból vagy a tojásból is magunkhoz vehetünk belőle valamennyit. Csak táplálékkal azonban nem jutunk hozzá a megfelelő adaghoz, így a fényszegény hónapokban mindenképp szükség van arra, hogy étrendkiegészítőkkel, vagy vitaminnal dúsított ételekkel pótoljuk. Ha ugyanis hiányzik a szervezetből, a csontjaink, az immunrendszerünk, de még a hajunk sűrűsége is megsínyli.

Légúti fertőzések esetén mindenképp segít!

Az ír kutatás más tudósoknak is felkeltette a figyelmét, bár többen is azt állítják, hogy a tiszta ok-okozati kapcsolatot egyelőre még nem sikerült kimutatni. Az ír kutatók a klinikák által megküldött adatokból dolgoztak, saját mintákat nem vettek. Azt ugyanakkor a kritikusok is elismerik, hogy ez a vitamin hasznos lehet a légúti fertőzések, például az influenza leküzdése szempontjából. Egy 11 000 beteget vizsgáló korábbi kutatás szerint például a napi vagy heti rendszerességű D-vitamin szedés például akár felére is csökkentheti a súlyos légúti fertőzések, például az influenza kialakulásának kockázatát.

D-vitamin 02

A napsütéses időben tett séták még télen is segítenek feltölteni a D-vitamin raktárainkat. Fotó: Pixabay.com

A Trinity College kutatásának eredményét ugyanakkor egy másik, hasonló amerikai vizsgálat is igazolta – ebben szintén a koronavírus-járvány által súlyosan érintett országok lakosainak D-vitamin szintjét vizsgálták, és az ír eredményekhez hasonló következtetésekre jutottak.

A téli napfény is segít a D-vitamin raktárak feltöltésében

Azt minden egészségügyi szakember elismeri, hogy a D-vitamin szintjének köze van az immunrendszer optimális működéséhez, és a D-vitamin hiány a fényszegény hónapokban még a déli országok lakóira is jellemző lehet, viszont sokszor diagnosztizálatlan marad. A jól működő immunrendszer viszont fontos tényező lehet a betegség lefolyásában.

Mielőtt azonban étrend-kiegészítőt kezdenénk szedni, érdemes mindenképp kiérni az orvos tanácsát. Amikor pedig süt a nap, a reggeli és délutáni szórt fényben sétáljunk fél-egy órát, így gondoskodva a napfény segítségével felvehető D-vitaminról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?