MEDICINA

Őrület, ez a kutya kiszagolja a Covid-pozitív fertőzötteket!

Tudod, melyik a leggyorsabb Covid-teszt? A nyomozókutya! Ne hidd, hogy viccelünk, vannak olyan országok, ahol már a repülőtereken is bevetették őket, hogy kiszűrjék az esetleges Covid-pozitív eseteket.

Egy németországi állatorvosi klinikán több kutyát is betanítottak arra, hogy szaglásuk segítségével szűrjék ki a koronavírus-fertőzötteket. Egy, a fegyveres erőknél szolgáló nyomozókutyák kiképzésével is foglalkozó állatorvos szerint a kutyák szaglása jó szolgálatot tehet ezen a téren. A koronavírussal fertőzött sejtek ugyanis jellegzetes szaganyagot bocsátanak ki, amelyet ugyan az emberi szaglás nem ismer fel, de a kutyák éles szaglása képes azonosítani a Covid-pozitív eseteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Covid-pozitív szűrés 01

A cocker spániel is képes felismerni a Covid-fertőzötteket
Fotó: Pixabay.com

94 százalékos biztonsággal szűrik ki a Covid-pozitív eseteket

A hannoveri állatorvosi egyetemen többek között egy Filou nevű, hároméves belga juhászt, és egy Joe Cocker nevű egyéves cocker spánielt is kiképeztek a különleges feladatra. Az állatorvosi klinika vezetője, Holger Volk szerint az elvégzett kísérletek során a kutyák 94 százalékos biztonsággal szimatolták ki a Covid-pozitív betegektől vett mintákat. Vagyis a tünetmentes Covid-pozitív esetek felderítésében is remek eredményeket értek el. Ez különösen ott lehet fontos, ahol sok ember gyűlik össze.

A Covid-pozitív esetek kiszűrésére alkalmazott rendőrkutyák éles bevetése előtt Németországban még további tesztekre van szükség. A remények szerint azonban a jövőben akár koncerteken, vagy tömegrendezvényeken is alkalmazhatják a speciálisan képzett állatokat. A segítségükkel már a beléptetésnél ki lehetne szűrni az esetleges Covid-pozitív vÍrushordozókat, így elkerülhető lenne, hogy egyes tömegrendezvényekből rövid idő alatt sok fertőzést okozó szuperterjesztő eseményekké váljanak.

Covid pozitív szűrő kutya 02

Van, ahol már élesben is bevetették a járványfelismerő kutyákat
Fotó: Pixabay.com

Van, ahol már élesben folynak a kísérletek

Finnországban egyébként már szeptemberben is bevetettek speciálisan kiképzett kutyákat a Covid-pozitív személyes kiszűrésére. A kísérleti projekt Helsinki repülőterén zajlott le tavaly szeptemberben. A hírek szerint közel 100 százalékos eredménnyel zárult a próba, a kutyák meglehetősen biztosan felismerték a fertőzötteket, akár voltak tüneteik, akár nem. A kutyaszőrre allergiás, és a kutyáktól félő utasokra való tekintettel a művelet során a kutyák csak egy az utas által az instrukcióknak megfelelően használt törlőkendőt szimatoltak meg egy, az utasoktól elválasztott, paraván mögötti helyiségben, de így is kiszűrték a fertőzötteket. Chilében, a Santiago-i nemzetközi repülőtéren is kutyákkal igyekeznek kiszűrni a fertőzötteket, az egyéb tesztelési lehetőségek mellett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?