MEDICINA

Balhé egy kullancs körül – Novák Hunor felháborodott!

A népszerű gyerekorvos kendőzetlenül elmondta a véleményét egy kullancsszedés körül kialakult vitában.
  • Szerző: Ripost

Novák Hunor kiakadt a kullancsszedő orvosokon, és tiszta vizet öntött a pohárba! „Rohadt pénzéhes orvosok, hát hol van a hivatástudat?” – írta keményen ironizáló Facebook-posztjában a népszerű gyerekorvos, miután megtudta, hogy egyes orvosok akár 30 ezer forintot is elkérnek a szülőktől egy kullancsszedésért. A népszerű háziorvos szerint is horribilis összeget kérnek az orvosok a 20-30 másodperces műveletért, de nem tör felettük feltétlen pálcát.

Orvosként ez nekünk nem feladatunk, nincsen kullancseltávolító képzés az egyetemen, ezt a tudást mi is videókból szerezzük, semmilyen különleges szakértelmet nem igényel.

-írja posztjában Novák Hunor. A szülőket sem kímélte: a kullancseltávolítás nem orvosi, hanem szülői feladat, ezért ne lepődjenek meg, ha a dokik a „luxusszolgáltatásért” cserébe pénzt kérnek.

Novák Hunor szerint a kullancsok kiszedése nem orvosi, hanem szülői feladat. Fotó: Ripost

„Mit gondol valaki, aki felhív egy magánorvosi szolgáltatást, akik házhoz jönnek kullancsot kiszedni, ingyen fogják ezt tenni? Nem tisztázza előre az árat? Ez nagyfokú naivitás és butaság” – írta Facebook-posztjában Novák, hozzátéve: ő ahelyett, hogy pénzért házhoz menne, inkább kézséggel megtanítja a kullancskiszedés fortélyát.

Novák Hunor az edukációban hisz, ezért részletesen elmagyarázza, hogyan kell hatékonyan eltávolítani a kullancsokat:

„A kullancsot nem tekergetjük, nem kenegetjük semmivel, hanem például kullancs csipesszel-kanállal-lapoccal (drogériákban, gyógyszertárakban is kapható) folyamatosan, egyenletes erővel húzzuk akár 20-30 mp-ig, egyre erősebben. Az esetek többségében a kullancs így elengedi a bőrt és egyben kijön. Ha beszakad a feje, az sem gond, majd kilökődik” – írja. „Aki a fenti egyszerű feladatot nem szeretné megcsinálni, kihívhatja házhoz a 0-24 órában elérhető magánorvosi szolgálatot, de háborgás nélkül fizesse ki a 20-30 ezres vizsgálati árat, mert senki sem kényszeríti őt ezen luxusszolgáltatás igénybe vételére”

 

Óvakodj a kullancsoktól

A kullancsszezon februártól egészen augusztus végéig tart, ezért különösen fontos, hogy hatékonyan vérzettük fel magunkat a vérszívók ellen. Európában tucatnyi betegséget terjesztenek a kullancsok, amit agyhártyagyulladás elleni védőoltással küszöbölhetünk ki. A vakcinából kétféle változat létezik. Mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata is. Ha már megkaptuk az első oltást, a következő egy hónap múlva lenne esedékes.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?