MEDICINA

Láttál már fekete fokhagymát? Mutatjuk, mire használhatod!

Hamarosan támadnak az őszi vírusok, így nem árt, ha időben megerősítjük egy kicsit az immunrendszerünket. Ehhez segítségül hívhatjuk a legújabb szuperélelmiszert, a fekete fokhagymát is.

Ezt a különlegességet a régóta ismert és széles körben alkalmazott friss fokhagymából készítik, főként az ázsiai országokban. Az előállításához a fokhagymát sajátos érlelési eljárásnak vetik alá, amely során szabályozott magas hőmérsékleten (60-90 °C) és magas páratartalom mellett (80-90%) tartják. A teljes folyamat körülbelül egy hónapig tart, mely idő alatt a friss fokhagymából egy egészen sötét színű és megújult összetételű, gyógyításra is használható hagymakülönlegesség születik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123 RF

A fekete fokhagyma az eredetihez képest egészségesebb, mint a nyers változata, könnyebben emészthető és a szaga is enyhébb. Leginkább aszalt gyümölcsre emlékeztető állagot vesz fel, íze balzsamecetes, medvecukros aromára emlékeztet. Antioxidáns-, és kalcium tartalma is magasabb, mint a hagyományos hagymának. Remekül szabályozza a koleszterinszintet, megelőzhetjük vele a szívbetegségek kialakulását. Fertőzések ellen is hatékonyan védi a szervezetet. Már a fokhagyma is köztudottan erős antibiotikum, de a fekete társában található S-allicisztein még inkább felgyorsítja ezen antibiotikus anyagok hatását.

Fotó: 123 RF

Készítenek belőle szószokat, ízesítenek vele csokoládét, de bioboltokban beszerezhetünk ebből készült kapszulákat, porokat is.

És ezeket olvastad már?