ÉLETMÓDI

Készíts bámulatos karácsonyfadíszt szódabikarbónából

Egyszerű, olcsó és gyönyörű!

Nemcsak rendkívül gazdaságos, ha ezt a díszítési technikát veted be, de számtalan más előnye is van. Nagyszerű közös kaland a gyerekekkel elkészíteni a fára a különböző figurákat, ráhangolódást ad az ünnepi estére, igazán egyedi látványt érhetsz el, mindezeken felül még az is egészen különlegessé teszi, hogy nem egyszerűen fehér, hanem egyenesen vakítóan hófehér a végeredmény. Megcsillan minden karácsonyi izzó és mécses fénye ezeken a kis csodákon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elkészíteni a szódabikarbónás díszeket nagyon egyszerű, és igazán nem igényel sem extra ügyességet, sem pedig borsosabb költekezést.

Keverj össze egymással 1 adagnyi kukoricakeményítőt, 1,25 adagnyi vizet és 2 adagnyi szódabikarbónát. Öntsd egy lábosba a keveréket, majd lassú tűzön kezdd el melegíteni. Ügyelj rá, hogy folyamatosan kavargasd, nehogy odakapjon és nehogy gond legyen az állagával. És ne lepődj meg, hogy a keverék folyamatosan változtatja a kinézetét. Először tejszerű löttynek tűnik majd. Azután bugyborékolni és sűrűsödni kezd, ekkor már kezd összeállni és kissé nagyobb izommunkát kell belefektetni a keverésébe. Semmi gond, ez a lehető legtermészetesebb része a folyamatnak. Körülbelül 10 perc után olyasmi állaga lesz, mint egy krumplipürének: itt érkezik el az a pont, amikor le kell venned a tűzről és nagyon gyorsan betakarni.

A főtt szódabikarbónás anyag felülete nagyon hamar kiszárad. 1-2 perc után szinte már lehetetlen vele dolgozni. Takard be hát alufóliával, majd várj 1-2 órát, amíg kihűl. Ha ez megtörtént, már pont ugyanúgy dolgozhatsz vele, mint egy sütemény tésztájával.

Fotó: YouTube

Szabadjára engedheted a kreativitásodat, és gyárthatsz teljesen egyedi díszeket. De ha kevésbé bízol kézügyességedben, vagy maximalista vagy, akkor egyengesd el a tésztához hasonló állagú masszát, nyújtsd ki, és sütőformákkal szúrj ki belőle szívecskéket, karácsonyfát vagy éppen angyalkát.

Fotó: YouTube

Ha az egyszerűséget szereted, akkor hagyd meg szép fehérnek. Ha viszont szeretnéd tovább fokozni a hatást, akkor nyomj bele gyöngyöket, rajzolj mintát bele fogpiszkálóval, egyengess el rajta pár piros bogyót, vagy miután megszáradt, fesd be színesre. Meseszép, ha például aranyszínű spray-vel fújod le, vagy csillámosra díszíted, kissé egyenetlen felülettel. Viszont bárhogy is döntesz: ne felejts el lyukat készíteni arra a részére, ahol majd szeretnéd felakasztani!

További jó hír, hogy sütnöd már nem kell, elegendő mindössze hagynod, hogy megszáradjon a levegőn. De legyél türelmes, mert bár nagyon hamar kezd száradni ahhoz, hogy nehéz legyen dolgozni vele, a teljes szikkadáshoz és a stabil, végső állapot eléréséhez bőven kell neki 24 óra. Vigyázat, könnyen törik!

És ezeket olvastad már?