KEDVENC

Megszólal a szakértő: így vegyünk csak húsvéti nyulat

Hamarosan itt az ünnep, és sok családban kapnak nyuszit ajándékba a gyerekek. Dr. Bedi Dóra állatorvos, a Gizmók állatorvosi rendelő munkatársa segítségével összeszedtük, mi mindenre kell gondolnunk, mielőtt elmegyünk az állatkereskedésbe, hiszen egy élő állat tartása nagy felelősséggel jár.
címkék:

1. Sokáig él

A vásárlás előtt fontos, hogy tudjuk, a nyulak hosszú távú befektetések, akár 10-12 évig is élhetnek. Ráadásul érdemes ezeket az állatokat párban tartani, mert nagyon szeretik a társaságot. Persze a csetepaték, vagy a nem kívánt szaporulatok elkerülése miatt fontos az ivartalanítás is!

2. Kuckót is vegyünk

Az állatnak szüksége lesz egy saját kuckóra is. Erre a legmegfelelőbb egy nagy ketrec, mely minimum 1m széles és olyan magas, hogy a nyuszi később is, ha megnő, fel tudjon állni benne.

3. Sétálniuk is kell

A nyulak nagyon kíváncsi, intelligens lények, így nem elegendő számukra a ketrec. Fontos, hogy időnként kiengedjük őket. Ekkor viszont a terepet biztonságossá kell tenni. Mindent megrágnak, így megsérülhetnek, vagy olyan anyagot nyelhetnek le, melyet nem tudnak megemészteni, ennek pedig műtét lehet a vége. Fontos, hogy állandó felügyeletet biztosítsunk! A nyulakat kis türelemmel jól alomra lehet szoktatni, így nem lesz mindenhol nyúlbogyó.

4. Fontos, hogy mit eszik

Jó minőségű, száraz táppal biztosítsuk a megfelelő rostszükségletet és a fogak kopását. De mindig legyen a nyuszi előtt friss széna is. A vitaminok miatt fontos, hogy zöldségekkel, gyümölcsökkel is kiegészítsük az étrendet.

5. Néhány dolog tilos

Magas szénhidráttartalmú ételt soha nem ehetnek a nyulak (pl. csoki, kenyér)! Ezek megváltoztatják a bélflórát és hasmenést, esetleg mérgezést okozhatnak. Néhány zöldség (karalábé, káposzta, kelbimbó) puffadást válthat ki, de egzotikus gyümölcsöket se adjunk nekik.

6. Tál és itató

Az etetéshez a legjobb, ha fém vagy porcelán tálkát használunk. Itatásra vásároljunk önitatót, amely minimum félliteres.

7. Rendszeresen cseréljük az almot

Fontos, hogy jó minőségű almot is vegyünk az állatnak, melynek nagy a nedvszívóképessége. Ha az alom nedves, vizelettel átitatott, könnyen kialakulhat talpfekély a nyuszik hátsó lábain, mely fájdalmas.

8. Gyerekek és a nyuszik

A nyulak nagyon érzékeny állatok. Nem mindegy, hogyan emeljük fel őket. A fülüknél fogva például szigorúan tilos, megemelni egy nyulat. Kisebb gyerekeknek semmiképp nem ajánlott a tartásuk.

9. Oltás is kell

A nyulak többféle betegségre fogékonyak, évente/félévente oltatni kell őket. Hosszúszőrű, sűrű bundájú nyusziknak érdemes szőroldó pasztát adni, hogy a tisztálkodásnál lenyelt szőrlabda ne álljon össze a belekben és zárja el azokat. Rendkívül érzékenyek a huzatra és a hirtelen hőmérsékletváltozásokra is. 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?