Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2020.06.10.

Isteni finomságok levendulával, miért jó sütni-főzni ezzel az isteni növénnyel?

Sokan értetlenül állnak az évezred óta ismert és használt növény előtt, s kérdezik, valóban ennyi mindenre használható? A válaszunk, igen!

4 isteni finomság levendulával

Ez a virág a szükséges pluszt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez. Már beindult a szezon, most érdemes kipróbálni a levendulás finomságokat!

  • Levendulás-áfonyafagylalt
  • Hozzávalók:

    400 g görögjoghurt

    2 dl növényi tejszín

    200 g áfonya

    3 ek cukor

    1 kk őrölt fahéj

    1 citrom reszelt héja

    1 tk morzsolt levendula

    ELKÉSZÍTÉS:

    Az áfonyát megmossuk, majd a cukorral, citromhéjjal és a fahéjjal 3-5 percig főzzük. Villával kissé szétnyomkodjuk és hűlni hagyjuk. Ezután a szószhoz rakjuk a levendulát, és összekeverjük a joghurttal, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt. Fagyi gépben elkészítjük.

  • Illatos sárgabaracklekvár
  • Készítsük el a lekvárt a szokásos módon és adjuk hozzá a morzsolt levendulát. 1 kg gyümölcshöz kb. 1 evőkanállal számoljuk. Levendulával a sárgabarack a legsikeresebb páros!

  • Levendulás süticukor
  • Tegyünk néhány levendulavirágot cukorhoz, és tartsuk jót zárható tégelyben. A kristályok átveszik az isteni levendulaillatot, használhatjuk különféle desszertekhez, szinte minden finomságnak jót tesz a kis levendulabuké!

  • Levendulaszörp
  • Hozzávalók:

    1 kg cukor

    1 ek. citromsav

    2 citrom leve

    3 bögre levendulavirág

    Elkészítés:

    Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárjuk el a lángot és öntsük bele a virágot. A főzetet lefedve hagyjuk néhány órára pihenni. Szűrjük át, adjuk hozzá a citromsavat és újra forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről és tegyük a sziruphoz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsük steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

    + Tipp

    A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is. Arra azonban ügyeljünk, ha ételekhez használjuk a növényt, hogy nagyon intenzív az íze, mindig csak egy keveset tegyünk belőle. Emellett jó, ha arra is figyelünk, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen megkeseredhet.

    Ez a gyógy-, fűszer- és dísznövény ápolja a testet, lelket, beillatozza hétköznapjainkat. Jellegzetes, karakteres ízével, illatával fűszerezi ételeinket, megkapó csodálatos látványával színesíti, díszíti környezetünket, életünket.

    A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

    A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk.

    Felhasználási területe

    Külsőleg, belsőleg, testünknek, lelkünknek, környezetünkben használható.

    Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes levendula illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára.

    A megfelelően szárított levendulavirág megőrzi illatát és színét. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, felkötve és virággal a föld felé lógatva megszárítva a levendulacsokor sokáig megőrzi állagát, illatát. Csokorba kötve, vagy a virágzatát lemorzsolva számos módon használható.

    Gyógyhatásai a teljesség igénye nélkül

    • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet

    • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő

    • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti. Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.

    • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások kerüljék a használatát!

    • A pattanásos, gyulladt bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.

    • Masszázsolajként csökkenti a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti

    • Az immunrendszert erősíti, élénkíti

    • Relaxál, regenerál

    • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre

    • Fürdővízbe cseppentve és kevés tejet hozzáadva bársonyossá tesz bőrünket

    • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj

    • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket

    • Rovarcsípés okozta viszketést csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását

    • Szív- és érrendszerhez kapcsolódó panaszokat (alacsony vérnyomás) enyhíti

    • Kiváló bőrápoló

    • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

    • A levendula szinergiái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek