ÉLETMÓDI

Így készítheted el azt a tortát, ami nem csak egy pillanatra tesz boldoggá

Nem csokoládés, nem epres és nem is tejszínhabos. Itt valami egészen másról van szó, ezt a tortát ugyanis nem lehet megenni. Az élettorta az önfejlesztés legújabb modellje.
  • Szerző: D.K.Előttünk egy új, lehetőségekkel teli év, amivel bármit kezdhetünk. Az év eleje a legjobb időszak arra, hogy kezünkbe vegyük az irányítást, és megtervezzük, mihez kezdjünk a következő 12 hónapban. Ehhez ad tanácsokat a cikkben Soós Dávid, a Lead yourself! mozgalom alapítója az élettorta segítségével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Megtervezted már az idei éved? Bármennyire is elcsépelt, sokat hangoztatott téma a célok felállítása és a hozzájuk vezető út megtervezése, mégis elengedhetetlen. Cél és stratégia nélkül biztosan nem éred el azokat a dolgokat, amiket szeretnél, hiszen arra sem vetted a fáradtságot, hogy leülj, leírd és megtervezd a szükséges lépéseket, így azt sem tudod, merre tartasz.

„A trénerek és coach-ok sokat hangoztatják, hogy mennyire fontos az évtervezés, de a mikéntekről kevesebb szó esik. A legtöbben azt tanácsolják, hogy használjunk egy évtervező füzetet, de nekem sokkal jobban bevált az úgynevezett élettorta modell” – kezdte Soós Dávid, a Lead yourself! mozgalom alapítója.

Hogyan készül az élettorta?

Rajzoljunk egy nagy kört és azt osszuk fel 6-8 számunkra fontos életterületre. A tortaszeletek bármilyen címkét kaphatnak, a lényeg, hogy az életünk hangsúlyos részei legyenek, például testi egészség, munka, kapcsolatok, szabadidő, énidő, fejlesztés, tanulás, értékteremtés. Ha megvagy a saját élettortád felrajzolásával, gondolj bele, hogy az egyes területekkel hány százalékban vagy megelégedve. Kezdd el kiszínezni az egyes szeleteket annyi százalékban, amennyit jónak látsz, ezt követően pedig jól látható, hogy mennyire „kerek” az életed.

Ezt követően érdemes elgondolkodnunk, hogyan tudjuk megteremteni önmagunk számára azt az egyensúlyt, amelyben jól érezzük magunkat. Hogyan tudnánk száz százalékra fejleszteni az összes területet?

„Fontos, hogy lépésről-lépésre írd fel magadnak, hogy hogyan tudsz eljutni A-ból B-be minden egyes fejlesztendő életterületen, majd ennek megfelelően alakíts ki egy éves cselekvési tervet. Ha jól csináltad, ezután teljesebb képet kapsz az üzleti és magánéletedről, és izgatottan vágsz bele a 2020-as év új feladataiba” – tette hozzá Soós Dávid.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?