MEDICINA

Itt az idő, hogy áttérjünk a hatékonyabban védő maszkokra?

A 2020-as év legelterjedtebb divatkiegészítője minden bizonnyal a textilmaszk volt. A hagyományos sebészi maszkok mellett ma is ezeket viselik a legtöbben. De vajon az új vírusmutációk megjelenésével nem volna itt az ideje jobban védő maszkokra váltani?

A textilmaszkok kétségkívül praktikusak, hiszen többször is használhatóak, könnyen tisztíthatóak, és ha a kedvenc színünket vagy mintánkat hordjuk, még az egyéniségünket is tükrözik. Azt pedig már szinte mondani sem kell, hogy a járvány megelőzésének fontos eszközei, hiszen a vírusokat tartalmazó, levegőben lebegő folyadékcseppecskéket felfogva lassítják a vírusok terjedését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FFP2 – 02

Fotó: Pixabay.com

Ám a koronavírusnak az utóbbi időben a korábbinál is fertőzőképesebb mutációi kezdtek terjedni. Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából is elindultak olyan vírusvariánsok, amelyek a korábbinál jobban kötődnek az emberi sejtekhez, így gyorsabban fertőznek. Vajon ez azt is jelenti, hogy ellenük már nem nyújt elég védelmet a textilmaszk?

Több országban is kötelezővé tették az úgynevezett FFP2-es maszkot: Ausztriában és Németországon belül Bajorországban már csak ebben lehet belépni az üzletekbe, és tömegközlekedési eszközön utazni, épp a fertőzőképesebb vírusmutációk, és az emiatt növekvő fertőzésveszély miatt.

Természetesen a textilmaszk sem hatástalan, hiszen a kötelező maszkviselés mindenütt hatékonyan lassította a fertőzés terjedését. Azt viszont mér régóta tudják a szakértők, hogy ezeknél sokkal hatékonyabban szűrnek a sebészi maszkok, és még hatékonyabbak az FFP2-es (N95, KN95) besorolású maszkok.

Egy 2020 augusztusában lefolytatott vizsgálatban a kutatók 14-féle, általánosan használt maszkot teszteltek. A laboratóriumi kísérletekben azt szerették volna kideríteni, hogy a viselőjük szájából kiáramló folyadékcseppekből mennyit engednek át a maszkok. A kísérlet eredménye szerint a leghatékonyabban a sebészi maszkok, illetve az FFP2-es maszkok szűrtek. Ezt követték a három rétegű textilmaszkok, a többi különböző típusú textilmaszk pedig csak ezután következett.

FfP2 – 01

Fotó: Pixabay.com

A kutatók hangsúlyozták, hogy a textilmaszkok között is különböző minőségűek vannak – minél több rétegű egy maszk, annál hatékonyabban véd. De az FFP2-es maszkok mindegyiknél jobbak.

Korábban azért is terjedt gyorsan a textilmaszkok használata, mert sebészi és FFP2-es maszkból viszonylag kevés volt, így ezeket jobb volt inkább az egészségügyi dolgozóknak meghagyni. Így aztán egyre többen készítettek textilmaszkot átmeneti megoldásként – akár saját használatra, akár eladásra. Most viszont már lassan egy éve benne járunk a világjárványban, bőségesen áll rendelkezésre hatékony maszk, így érdemes a használatukat újra gondolni, vagyis hatékonyabban védő maszkra váltani. Emellett persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a maszkokat megfelelően viseljük, és rendszeresen cseréljük.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?