Létrehozva: 2021.07.11.

Ezzel a trükkel könnyedén le tudod szerelni az energiavámpírokat

Két percet beszélgetsz vele, és máris halálosan fáradt vagy. A saját gondolataidat se hallod közben, és egyre rosszabb lesz a kedved. Ismerős? Ha igen, akkor valószínűleg egy energiavámpírral van dolgod...

A legkönnyebben a saját reakciódból tudod megállapítani, van-e energiavámpír a környezetedben. Például, ha beszélgetsz valakivel, és közben egyre feszültebb, ingerültebb és reménytelenebb leszel, a végére pedig halálosan fáradt. Sőt, mindentől elmegy a kedved, még az is kínszenvedés lesz, amit egyébként szeretsz csinálni. Bár a pszichológiában az energiavámpír kifejezés nem létezik, a jelenséggel nagyon is foglalkozik a tudomány. Általában olyan emberek szívják le mások energiáit, akik problémákkal küzdenek: például önértékelési zavaraik vannak, vagy kórosan függenek másoktól, de lehetnek narcisztikusok is. Bármi is áll a hátterében, mindig az áldozat húzza a rövidebbet, aki rendre besétál a kelepcébe. Mutatjuk, milyen kommunikációs trükkökkel tudod megóvni magad attól, hogy minden erődet elszívják!

Fotó: Pexels.com

1. Ne kínálj megoldást a problémáira

Biztosan találkoztál már olyan kollégával vagy családtaggal, aki minden megoldásra kitalál még egy, vagy több problémát. Ha egy energiavámpír eláraszt a panaszaival, eszedbe ne jusson javaslatokat tenni, hogyan oldhatná meg! Hiszen mindig van magyarázata, a te javaslatod miért is lehetetlen, és az élet egyébként is túl nehéz; ha pedig ezt sokáig hallgatod, teljesen kimerülsz. Javaslatok helyett inkább biztosítsd arról, hogy együttérzel vele, de hiszel benne: tudod, hogy elég talpraesett, hogy megoldja a nehéz helyzetet, amiben van.

2. Van, amikor segítségre van szükség

Az energiavámpírok sokszor éppen nehéz helyzetben lévő emberek, akiknek fájdalmas lenne szembenézniük a problémáikkal. Ha valaki, aki egyébként nem szokott egyfolytában panaszkodni, újabban mindig rád borítja a szennyest, finoman felhívhatod rá a figyelmét, hogy lehetséges, hogy szakember segítségére lenne szüksége. Főleg akkor, ha tudod, hogy nemrégiben történt egy nagyobb krízis az életében.

3. Kerüld el őket

A legjobban úgy tudod megvédeni magad, ha minél kevesebb időt töltesz energiavámpírok társaságában. Nem kell minden üzenetre azonnal válaszolni, nem muszáj a panaszkodó kollégával minden szünetben együtt lógni. Udvariasan közöld az illetővel, hogy csak pár perced van beszélgetni, és ezt mindig tartsd is be. Lehet, hogy ennek sértődés lesz a vége, de a saját érdekedben nem tudsz mást tenni.

4. Húzd meg a határaidat

Az energiavámpírok sokszor képtelenek a személyes határok felismerésére és betartására: sem a magukét, sem a másokét nem érzékelik. Például kérdés nélkül felbukkannak az otthonodban, vagy az éjszaka közepén hívnak telefonon, vagy munkahelyen kínos magánéleti kérdéseket feszegetnek. Döntsd el, hogy neked melyik ponttól kellemetlen a társaságuk, és kíméletlenül mondj nemet a határaid átlépésére. Ehhez nem kell se mérgesnek, se agresszívnak lenned, sőt: tárgyilagosan, határozottan és kedvesen mondj nemet.

5. Figyeld a saját érzéseidet

Sokan úgy sétálnak be az energiavámpírok csapdájába, hogy észre se veszik, hiszen ezek az emberek általában közvetlenek, kedvesek és barátságosak. Ám árulkodó jel lehet, ha valaki közelében feszült leszel, szorongsz, vagy minden jókedved elpárolog. Könnyen lehet, hogy bűntudatot érzel, hiszen egy kedves és nyitott emberrel van dolgod; de érdemes hallgatni a megérzéseidre, ha valaki mellett nem jól érzed magad.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!