CSALÁDOK

Így éld túl vidáman a karácsonyi feszültséget

Ez a recept biztosan segít.

Bármennyire szép is az ünnep, sajnos szinte minden családban feszültségekkel is terhelt ez az időszak. Részben éppen azért, mert nagyon szeretnénk a szépségét és hangulatát megadni, ennek érdekében pedig sokszor túlfeszítjük a húrt. Másik ok pedig számtalan családban az, hogy olyan rokonokkal is kénytelenek vagyunk találkozni, akikkel nem teljesen felhőtlen a viszony. Néhány trükk tudatos bevetésével viszont stresszmentessé teheted az ünnepet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elvárások csökkentése

A legnagyobb csalódást a magas elvárások okozzák. Szeretnénk, ha ragyogna a lakás, tökéletes lenne a bejgli, mindenki örülne az ajándéknak – sorolhatnánk a végtelenségig mindezt. De vajon biztos akkor tragédia, ha a töltött káposzta kissé sótlanabb lett a kelleténél? Valóban összedől a világ, ha már nem maradt idő és energia az ablakok pucolására? Gondolj bele. pár év múlva nem arra fogsz visszaemlékezni majd, hogy volt egy folt a terítőn, hanem arra, hogy milyen volt a hangulat. Így aztán legyél kicsit megengedőbb magaddal és a tökéletességgel szemben.

Fontossági sorrend

Közhelynek tűnik, mégis nagyon igaz, hogy az ünnep elsősorban az együttlétről szól. Ezért érdemes ilyenkor tényleg elszámolnod magadban 10-ig, mielőtt felkapnád a vizet valamin. Egy átlagos kedden talán rendkívül bosszantó, hogy valamelyik gyerek elöl hagyta a zokniját. De ilyenkor, amikor végre mindenki lazulhat egy kicsit, szeretné az egész család élvezni, hogy csökken a nyomás. Hadd férjen bele nekik is, hogy kicsit könnyedebben kezelik a dolgokat. És férjen bele neked is, önmagaddal szemben is!

Türelem

Akad a karácsonynak egy olyan területe, amin kevéssé tudsz sajnos alakítani, azt viszont szerencsére befolyásolni tudod, hogy hogyan éled meg. Ez pedig nem más, mint a családlátogatás. Fárasztó és időigényes az összes ilyen találkozás, és szinte lehetetlen úgy alakítani, hogy kizárólag az általad nagyon kedvelt és jó fej rokonokkal ülj egy asztalhoz. De a legjobb, ha minden konfliktust, vagy feszültséget inkább elengedsz ilyenkor a füled mellett. Ne reagálj a kétes mondatokra, ne kapd fel a vizet tereld inkább el a gondolataidat, menj le alfába, és gondolj arra, hogy egyszerűen nem éri meg most belemenni vitákba, hanem igenis élvezni szeretnéd, sőt élvezni is fogod a szünidőt! Ne feledd, a hangulatod jelentős részben döntés kérdése!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?