ÉLETMÓDI

A kapcsolat gyilkosa nem a szexmegvonás: A bántásnak ez a módja a főbűnös

A férfiak már csak virtusból is hajlamosak legyinteni erre a jelenségre, pedig sokkal ártalmasabb, mint hinnék. Szakértők szerint nemcsak a házasságot, de a férj egóját is képes porig rombolni. Van megoldás, de nem könnyű...
  • Szerző:

Azt hinné az ember, hogy a legdurvább büntetés a feleség részéről az, ha nemes egyszerűséggel megtagadja a szexet. Pedig ennél sokkal rosszabb is van: a folyamatos kritizálás. Igaz, míg előbbit sok asszony büntetésből alkalmazza, utóbbiról fogalma sincs, mennyire ártalmas, és teljesen természetesnek veszi, hogy az élő fába is belekössön. A férfi pedig csendben tűr – majd jobb esetben elválik, rosszabb esetben máshol keres női törődést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

Szakértők szerint az állandó kritizálás a párkapcsolat alapjait ássa alá, és egy idő után nincs az a párterápia, ami megmenthetné a helyzetet. Annyira súlyos a probléma, hogy egy kutatás szerint a válások vezető okai között szerepel. Ugyanis egy idő után a férfi nem bírja tovább eltűrni, hogy az asszony mindenbe beleköt. Pedig sokszor nem is rossz szándék vezérli a nőt, egyszerűen csak rosszul fogalmazza meg, amit szeretne.

Tipikus példája ennek, amikor a férfi elfelejti kivinni a ruháit a szennyestartóba, és az asszony nem megkéri, hogy vigye ki, hanem azt mondja, hogy a férj soha nem viszi ki, nem lehet rá számítani, mert egy lusta disznó. Míg az előbbi egy figyelmeztetés és kérés, utóbbi már egy személyes ítélet, és ha rendszeresen ezzel találkozik a férfi, először az önbecsülését veszti el, majd később úgy érzi, a párja nem is szereti.

Fotó: Profimedia

Terapeuták szerint nem nehéz rászokni arra, hogy a párok ne egymást kritizálják, hanem fogalmazzák meg világosan, mit és hogyan szeretnének a jövőben. Ugyanis utóbbi segít építeni a kapcsolatot: az előbbi példánál maradva, meglehet, hogy a férfi egész életében az ágy lábára dobálta a szennyes ruháit, és elképzelése sem volt arról, hogy a nő ezt máshogy szeretné. A kritizálás hatására egy idő után úgy fogja érezni, mintha egy aknamezőn lépkedne a házasságában. Ugyanis ezek a mondatok nagyon mélyen ássák alá a férfiúi önbizalmat.

Ugyanis akit minden nap, egész nap kritizál a feleségük, egy idő után hozzászoknak, hogy semmit nem tudnak helyesen csinálni, és nem csupán a házasságukban, de a munkájukban is drasztikusan lecsökken az önbizalmuk. Pluszban a pár tagjai közötti bizalmat is aláássa, és a férfi a folyamatos szekálás után nem fog vágyat érezni, hogy ágyba vigye a nőt.

Sok férfi emiatt vállal túlórát, vagy tölti az estéit a haverokkal vagy valami új hobbival. Hogy mennyire komoly a kár, amit a folytonos kritizálás okoz, az abból is látszik, hogy a szakemberek egyenesen bántalmazásnak nevezik. A helyzetet nehezíti, hogy változtatni érdemben az tud, aki folytonosan kritizálja a párját; csakhogy ők de a legtöbb esetben erről hallani sem akarnak. A szakemberek azt javasolják, hogy akit folyton kritizál a párja, igyekezzen nem magára venni a bántó szavakat, és minden alkalommal jelezze, hogy a megfogalmazás milyen érzéseket vált ki belőle. Ha pedig ez sem segít, akkor sajnos nincs mit tenni, mint megszakítani a kapcsolatot.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?