tóth gabi
Az élelmiszerbiztonsági szakértő jó tanácsokat árult el.
Október 17-én volt a nemzetközi tésztanap, ebből az alkalomból a DailyStar összeszedte egy szakértőcsapat hasznos tippjeit arról, hogy milyen hibákat lehet elkövetni tésztafőzés közben. A haladó szakácsok számára is mondhat újat a taste.com.au csapata, amely szakácsokat, élelmiszerbiztonsági, és élelmiszer-szakértői tagokat is tartalmaz. Bár sokan azt gondolják, hogy nincs is egyszerűbben elkészíthető étel, mint a tészta, mégis sok dologra kell odafigyelni, ha a tökéletes eredményre törekszünk.
1. Minden hozzávalót keverés során adjuk hozzá
A forró vízben a tészta összetapadhat, amennyiben nincsen gyakran megkeverve. Emellett a DailyStar beszámolója szerint a tészta főzés közben kitágulhat, ezért ajánlott minél nagyobb lábosban megfőzni a kívánt adag tésztát, miközben gyakran megkeverjük a készülő ételt.
2. Ne öblítsd le a tésztát főzés után
Nagyon sok ember, miután leengedi a lét a kész tésztáról, pluszban még meg is mossa csapvíz alatt az elkészült tésztát, ez azonban nem jó döntés. A szakértői csapat szerint ezzel csak az alap ízét gyengítjük el, ugyanis lemossuk róla a keményítőt, ami később segíti a szószokat hozzátapadni a tésztához.
3. A megfelelő tésztafajta kiválasztása a szószhoz elengedhetetlen
Az embereknek általában vannak kedvenc tésztafajtái és ahhoz ragaszkodnak mindig. Ilyen a spirál, a spagetti, az gyufa tészta, vagy akár az üreges fajták. Azt azonban sokan nem tudják, hogy adott tésztafajták adott szószfajtákhoz passzolnak igazán, ugyanis a kettő kombinációjával egy még finomabb végeredmény alakul ki. A lap beszámolója szerint a spagetti, és más egyenes szálú tészták jól passzolnak a krémes szószokhoz, a rövid, üreges tészták a zöldségalapú szószok szerelmeseinek, a lapos tésztafajták, illetve a gerincesek pedig a húsos ragukhoz dukálnak.
4. Túlfőzött tészta
A legegyszerűbb tipp, amit a csapat adhat az az, hogy mindig kóstoljuk meg a tésztánkat főzés közben, és amikor úgy érezzük, hogy kellemesen átsült már, de még nem pépes állagú a tésztánk, akkor egy perc múlva állítsuk le a gázt. A beszámolójuk szerint senki nem szereti a túlfőtt tésztát, ezért jobb inkább hamarabb levenni, mint későn a tésztánkat a gázról.