RETRO RÁDIÓ

Így pakoljunk nyáron a hűtőbe, hogy ne romoljon meg az étel

Létrehozva2022. 07. 26. 23:09

Mutatjuk, hogy kéne pakolni, hogy ne szórjuk ki az ételt feleslegesen a szemétbe.

Megrohadt zöldségek, penészes párizsi és sajt, megromlott tej. Mindannyian fogtuk már a fejünket ilyen kellemetlenségek miatt. De vajon mi lehet a gond

Close-up,Of,Young,Woman,Searching,For,Food,In,The,Fridge
Fotó: Shutterstock

 

Milyen hőmérsékletnek kell lenni a hűtőben?

A hűtőben nem állandó a hőmérséklet, de a szakértők szerint a 0-4 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Ezen a hőfokon ugyanis még nem terjednek a baktériumok. De nem szabad nulla fok alá esni, mert akkor megfagy az élelmiszerekben lévő víz, amiatt pedig megromlik az étel. Nyáron a kereket állítsuk 3-5-ös fokozatra, télen az 1-3-as fokozat is elég. Nyáron több energiára van szükség az ételek hűtéséhez, hiszen kint melegebb a hőmérséklet. Ha nincs hőmérő a hűtőben, akkor is egyszerűen kideríthetjük, hogy ideális-e a hőfok odabent: ha a hűtő falán víz csapódik ki, akkor nem elég a hideg. Ha pedig túl alacsony a hőmérséklet, akkor megfagy a hűtő hátsó oldala.

Mit NE tegyünk a hűtőbe?

Összehasonlítva a mai helyzetet a 3-4 évtizeddel ezelőtti szokásokkal, azt kell mondani, hogy megrögzött hűtőhasználók lettünk. Pedig a mindennapos élelmiszerek nagy része nem is igényel hűtést. A banán például bebarnul a hűtőben, de a kenyeret se szabad betenni, mert a keményítő kicsapódik. De ne rakjuk be az őszibarackot, a szilvát, a bogyós gyümölcsöket és a burgonyát se. Az avokádó sem igényli a hűtést, főleg, ha nem is érett eléggé. Pláne, ha egy ütős avokádókrémet szeretnénk készíteni belőle. A paradicsom is elveszíti mennyei aromáját a frigóban, mivel a hideg levegő megállítja az érési folyamatokat. Ráadásul a hibernálás a kissé roppanós, mégis leveses textúráját is teljesen hazavágja.

Mi legyen a nyitott konzervekkel? 

Bár azt gondolnánk, teljesen rendben van, hogy egy félig megevett babkonzervet tárolunk a hűtőben, inkább ne tegyük. Legalábbis ne a konzervdobozban. A fémdoboz ugyanis reakcióba lép az étellel és olyan vegyi anyagok oldódhatnak ki belőle, amelyek károsak az egészségre.

Mit és hova érdemes tenni?

Rekeszek: zöldségek és a gyümölcsök, de soha ne mossuk meg ezeket, mielőtt hűtőbe tesszük, mert csak bepenészedik. A legjobb, ha alájuk fehér konyhai papírtörlőt teszünk, mert az magába szívja a nedvességet, tovább friss marad a zöldség és a gyümölcs.

Alsó polc: nyers hús, a baromfi, a hal és a tejtermékek, hiszen ez a hűtő leghidegebb pontja, így itt maradnak legtovább frissek az élelmiszerek. A tejet toljuk hátra a falhoz, ekkor marad a legtovább fogyasztható. Arra ügyeljünk csak, hogy a húsokat mindig tányéron vagy egy dobozban tartsuk, mert így megelőzhetjük a szalmonella-fertőzést, nem érintkezik semmivel, ha véletlenül kifolyik a lé.

Középső polcok: tojás és csemege termékek

A tojásnak nem csak azért jó a középső rész, mert érzékeny a hőmérsékletváltozásra és itt a leginkább kiegyenlített a hőmérséklet. Hanem azért is, mert a tojás képes megkötni a szagokat, amelyek a hűtőben keletkeznek.

Felső polc: bor és maradékok

Tévhit, hogy a hűtő ajtajában kellene tartani a bort. A felső polc a legideálisabb neki, ahol átlag 3 fok körül van a hőmérséklet.

Az ajtó alsó része: narancslé, öntet, mártás. Ezekben már általában van annyi tartósítószer, hogy magasabb hőmérsékleten is tovább elállnak.

Az ajtó felső része: vaj, sajt. Ez a hűtő legmelegebb része, így ide érdemes olyan élelmiszert tenni, amely nem igényel jéghideget. Így legalább a vaj is kenhető marad.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.