Létrehozva: 2022.07.26.

Így pakoljunk nyáron a hűtőbe, hogy ne romoljon meg az étel

Mutatjuk, hogy kéne pakolni, hogy ne szórjuk ki az ételt feleslegesen a szemétbe.

Megrohadt zöldségek, penészes párizsi és sajt, megromlott tej. Mindannyian fogtuk már a fejünket ilyen kellemetlenségek miatt. De vajon mi lehet a gond

Close-up,Of,Young,Woman,Searching,For,Food,In,The,Fridge
Fotó: Shutterstock

 

Milyen hőmérsékletnek kell lenni a hűtőben?

A hűtőben nem állandó a hőmérséklet, de a szakértők szerint a 0-4 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Ezen a hőfokon ugyanis még nem terjednek a baktériumok. De nem szabad nulla fok alá esni, mert akkor megfagy az élelmiszerekben lévő víz, amiatt pedig megromlik az étel. Nyáron a kereket állítsuk 3-5-ös fokozatra, télen az 1-3-as fokozat is elég. Nyáron több energiára van szükség az ételek hűtéséhez, hiszen kint melegebb a hőmérséklet. Ha nincs hőmérő a hűtőben, akkor is egyszerűen kideríthetjük, hogy ideális-e a hőfok odabent: ha a hűtő falán víz csapódik ki, akkor nem elég a hideg. Ha pedig túl alacsony a hőmérséklet, akkor megfagy a hűtő hátsó oldala.

Mit NE tegyünk a hűtőbe?

Összehasonlítva a mai helyzetet a 3-4 évtizeddel ezelőtti szokásokkal, azt kell mondani, hogy megrögzött hűtőhasználók lettünk. Pedig a mindennapos élelmiszerek nagy része nem is igényel hűtést. A banán például bebarnul a hűtőben, de a kenyeret se szabad betenni, mert a keményítő kicsapódik. De ne rakjuk be az őszibarackot, a szilvát, a bogyós gyümölcsöket és a burgonyát se. Az avokádó sem igényli a hűtést, főleg, ha nem is érett eléggé. Pláne, ha egy ütős avokádókrémet szeretnénk készíteni belőle. A paradicsom is elveszíti mennyei aromáját a frigóban, mivel a hideg levegő megállítja az érési folyamatokat. Ráadásul a hibernálás a kissé roppanós, mégis leveses textúráját is teljesen hazavágja.

Mi legyen a nyitott konzervekkel? 

Bár azt gondolnánk, teljesen rendben van, hogy egy félig megevett babkonzervet tárolunk a hűtőben, inkább ne tegyük. Legalábbis ne a konzervdobozban. A fémdoboz ugyanis reakcióba lép az étellel és olyan vegyi anyagok oldódhatnak ki belőle, amelyek károsak az egészségre.

Mit és hova érdemes tenni?

Rekeszek: zöldségek és a gyümölcsök, de soha ne mossuk meg ezeket, mielőtt hűtőbe tesszük, mert csak bepenészedik. A legjobb, ha alájuk fehér konyhai papírtörlőt teszünk, mert az magába szívja a nedvességet, tovább friss marad a zöldség és a gyümölcs.

Alsó polc: nyers hús, a baromfi, a hal és a tejtermékek, hiszen ez a hűtő leghidegebb pontja, így itt maradnak legtovább frissek az élelmiszerek. A tejet toljuk hátra a falhoz, ekkor marad a legtovább fogyasztható. Arra ügyeljünk csak, hogy a húsokat mindig tányéron vagy egy dobozban tartsuk, mert így megelőzhetjük a szalmonella-fertőzést, nem érintkezik semmivel, ha véletlenül kifolyik a lé.

Középső polcok: tojás és csemege termékek

A tojásnak nem csak azért jó a középső rész, mert érzékeny a hőmérsékletváltozásra és itt a leginkább kiegyenlített a hőmérséklet. Hanem azért is, mert a tojás képes megkötni a szagokat, amelyek a hűtőben keletkeznek.

Felső polc: bor és maradékok

Tévhit, hogy a hűtő ajtajában kellene tartani a bort. A felső polc a legideálisabb neki, ahol átlag 3 fok körül van a hőmérséklet.

Az ajtó alsó része: narancslé, öntet, mártás. Ezekben már általában van annyi tartósítószer, hogy magasabb hőmérsékleten is tovább elállnak.

Az ajtó felső része: vaj, sajt. Ez a hűtő legmelegebb része, így ide érdemes olyan élelmiszert tenni, amely nem igényel jéghideget. Így legalább a vaj is kenhető marad.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!