tóth gabi
Illata elbódít, virága meggyógyít! Ne maradjunk le róla! Most gyűjtsük be ezt a csodanövényt, és egész évben kedvünkre fogyaszthatjuk!
A hársfavirág az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk! Nem is véletlen, hogy a legzamatosabb mézet erről a virágról gyűjtik a méhek. Kevés virágról mondható el, hogy nemcsak gyógyít, de még finom is! A hárs tea megfázásra, influenzára az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Izzasztó hatásánál fogva lerövidíti a gyógyulási időt. Lázat és köhögést csillapít, fejfájást szüntet, ízületi fájdalmak esetén kádfürdőként, hólyaghurut esetén ülőfürdőként hasznos. Csökkenti az orrváladék mennyiségét.
Másik igen fontos tulajdonsága az idegnyugtatás. Álmatlanságra, ideges görcsökre, enyhe depresszióra is használják. Igen jó vértisztító, elősegíti a máj működését, fokozza az epekiválasztást, könnyíti az emésztést.
Mire kell ügyelni a gyűjtéskor?
Jó, ha tudjuk, hogy nem minden hársfaj használható teához. Az kislevelű és a széles levelű hárs virága tartalmazza a hasznos vegyületeket, az ezüsthárs levele nem megfelelő, azt inkább ipari célokra használják. Hogyan különböztessük meg a háromféle növényt egymástól? Az kislevelű hárs levelei kopaszak, szőrtelenek, az erezetnél lévő szőrök rőt színűek vagy barnák. A széles levelű hárs levelei szintén kopaszak, de nagyobbak, és az ereknél fehér színűek. Az ezüsthárs leveleit csillagszőrök borítják, amitől a levél fonákja ezüstös. A szőrös levél allergiát okozhat, ezért nem ajánlatos a teához szedni belőle.
Nem mindegy mikor szedjük le!
A virágokat a teljes virágzáskor kell begyűjteni, ilyenkor már a levelek kétharmada kinyílt, ebben az időszakban tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. A leszedett virágokat 4-5 cm vastagságban kiterítve szárítsuk meg árnyékos helyen. Ezután vászon vagy papírzacskóban tároljuk. Télire érdemes kartondobozba, textilzsákba, vagy üvegbe tenni a virágokat. Ez a finomság a mindennapok üdítőitala is lehet, de a belől készült teát, akár a fürdővízbe is önthetjük, csodás bársonyossá teszi a bőrt.
Hársfavirág szörp
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Karamellizáljunk fél kiló cukrot, majd öntsük fel a 3 liter vízzel és adjuk hozzá a többi cukrot. Forraljuk fel az egészet. Vegyünk egy 5 literes befőttes üveget, tegyük bele a hársfavirágokat. Karikázzuk rá a megtisztított citromot, tegyük hozzá a citromsavat, végül öntsük fel a kihűlt cukros lével. Takarjuk le egy darab gézzel és hagyjuk érlelni 3 napig. Naponta egyszer kevergessük meg. A negyedik napon szűrjük át, sterilizált üvegekbe mérjük ki a szörpöt, a tetejére tegyünk nátrium-benzonátot. Tovább fokozhatjuk az íz és gyógyhatást, ha cukor helyett hársfamézzel készítjük!
Hársfavirág kisokos:
A hársfateát mindig forrázással készítsük, majd hagyjuk 10 percig ázni.
Napsütésben érdemes begyűjteni a virágokat!
A kocsánylevéllel együtt szedjük
Hajöblítésre is használhatjuk, gyönyörű simává, illatossá varázsolja tincseinket!